Prostreno.cz

Chcete udělat něco pro zdraví svého srdce. Jezte pravidelně mango

Nijak vás nákup tropického manga neláká? Být vámi, ještě bychom své stanovisko zkusili přehodnotit. Toto ovoce je možná poněkud dražší, ale zase vám zreguluje hladinu cholesterolu a sníží pravděpodobnost mrtvice i rakoviny. A to se vyplatí, nebo snad ne?

Na plod mangovníku nedají dopustit hlavně obyvatelé Asie, kteří ho tradičně využívají k různým kulinářským účelům. O ovoci, jehož původ stále není zcela objasněn, je také známo, že prospívá pleti, zlepšuje zrak, pomáhá trávení, působí proti zácpě a podporuje činnost ledvin. Nedávno do výčtu famózních zdravotních pozitiv přibylo další. Vědci totiž zjistili, že mango je tou nejlepší srdeční výživou! V čem je jeho tajemství?

Obsah důležitého vitaminu, kterého není nikdy dost

Poznatky americké studie publikované v časopise Journal of Nutrition sdělují, že tropický poklad je vynikajícím zdrojem vitaminu C. Právě tento vitamin, který právem patří na seznam silných antioxidantů, nejenže pomáhá zvyšovat odolnost těla vůči infekcím, ale také reguluje hladinu homocysteinu v krvi. Jen na vysvětlenou, nadbytek této vysoce agresivní aminokyseliny obsahující síru nahrává poškození cév, což zvyšuje pravděpodobnost mrtvice. Už to samo o sobě je pádným důvodem, proč si exotické ovoce z obchodu přinést častěji, nemyslíte? Navíc výše zmíněná studie není jediná, která jeho účinky vychvaluje do nebes.

Méně tuku v krvi rovná se lepší srdeční zdraví

Další americký průzkum, tentokrát provedený vědci z Illinoisského institutu technologie v Chicagu, zase poukazuje na to, že mango nabízí cennou živinu zvanou mangiferin, která významně přispívá ke snižování úrovně cholesterolu a lipidů neboli krevních tuků. I tohle samozřejmě poskytuje nesporný druh prevence před kardiovaskulárními chorobami – tedy alespoň takový je názor odborníků. Mimochodem, ti zároveň tvrdí, že již uvedený mangiferin rovněž předchází rakovině, neboť zabraňuje růstu nádorů. Takže sečteno a podtrženo – jezte mango pravidelně, má vážně skvělé vlastnosti!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat