Prostreno.cz

Domácí léčba astmatu. Co jíst, aby se vám ulevilo

Astma? Momentálně skloňované ve všech pádech. Jak si od něj pomoci? Dávejte si pozor na to, co jíte!

Přestože léky na astma mohou pomoci při kontrole příznaků v případě nouzového záchvatu, některé z nich situaci paradoxně ještě zhoršují. Většina léků na astma má také řadu vedlejších účinků, protože ovlivňuje endokrinní a imunitní systém.

Výzkumy ukazují, že jisté astmatické léky mohou přispět k problémům, včetně změn nálady, akné, růstu kvasinek a přírůstku hmotnosti – a časem by mohly bránit normálním imunitním funkcím, které častěji způsobují alergické a astmatické reakce. Jaké jsou některé účinné, holistické způsoby léčby astmatu, které mohou pomoci předcházet útokům?

Přípravky proti astmatu, které nevyžadují užívání léků na předpis ani inhalátory, zahrnují omezení dráždivých účinků, snížení potravinových alergií, zlepšení zdraví střev, doplňování vitaminu D a udržování zdravé hmotnosti.

Nejlepší potraviny pro léčbu astmatu

V první řadě je třeba jíst zdravou výživu. Pro osoby, které trpí astmatem a bojují proti toxinům v životním prostředí, je to nezbytné. Konzumace široké škály potravin může zajistit, že vy nebo vaše dítě získáte všechny živiny potřebné k podpoře silné imunity. Existuje mnoho studií, které ukazují, konzumace vhodných dobrot patří k nejlepším domácím krotitelům astmatu. Proto do svého jídelníčku zahrňte jasně zbarvené karotenoidní potraviny.

Karoten na hrad!

Tato sloučenina dodává ovoci a zelenině oranžovou nebo červenou barvu a může pomoci snížit záchvaty astmatu. Karotenoidy jsou základem vitaminu A, který se podílí na udržování zdravých sliznic, které procházejí vzduchovými průchody. Závažnost astmatu souvisí s nízkým obsahem vitaminu A, takže zvyšte příjem látek, jako jsou sladké brambory, mrkev, listová zelenina a bobule.

Zároveň se soustřeďte na potraviny s obsahem kyseliny listové (vitamin B9). Ta reguluje alergické reakce a záněty. Přispívá také ke zmírnění sípání a reguluje zánětlivé procesy. Mezi potraviny s vysokým obsahem kyseliny listované přitom patří zelená listová zelenina, fazole a ořechy.

Šťavnaté a veselé plody

Vhodný je i příjem vitaminů E a C. Céčko je silný antioxidant, který pomáhá detoxikovat tělo, což je důvod, proč některé výzkumy naznačují, že konzumace vitaminu C snižuje sípání a zánět. Céčko se vyskytuje převážně v citrusových plodech. A jak je to s vitaminem E? Jedná se o další silný antioxidant nalezený v oříšcích, semenech a zdravých rostlinných olejích.

K tomu všemu přidejte i hořčík, jehož nízká hladina je taktéž spojována se zvýšeným rizikem vzniku astmatu. Ke svačině si dopřávejte oříšky, semena, fazole nebo kakao. Oříšky vám moc nejedou? Zahrňte do své stravy česnek, cibuli a hořčičné semeno. Všechny tyto složky jsou považovány za přírodní antimikrobiální látky, které mohou pomoci bojovat s bakteriálními infekcemi a zlepšit celkové imunitní zdraví. (Obsahují také antioxidant nazvaný kvercetin, který inhibuje zánět.) Sem tam to všechno proložte probiotickými nápoji a vaše astma vás přestane obtěžovat!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat