Prostreno.cz

I léčba zlomeniny se dá urychlit. Rozlučte se ale s cigaretami a kávou

Dali vám v nemocnici sádru a poradili, ať se šetříte? Pro své brzké zotavení toho můžete udělat mnohem víc. Proč byste se teď kávě i cigaretám měli vyhýbat obloukem? A jaká strava je pro vás nejlepší?

Něco jste si zlomili a není zbytí, než se trápit se sádrou? Pak byste jistě uvítali, kdyby léčení proběhlo rychlostí blesku, aby vám onen komponent zase co nejdříve sundali. Věděli jste, že jsou jisté faktory, které rekonvalescenci značně zpomalují? Když se jim budete vyhýbat, půjde vše nejen rychleji, ale také jako po másle. Jaká pravidla byste měli dodržovat?

Cigarety? Tak s těmi se rozlučte

Asi každý člověk na světě ví, že náklonnost k cigaretám vůbec není zdravá. Vzhledem k tomu, že tento zlozvyk všemi silami brání správnému prokrvování, odborníci vřele doporučují naordinovat si „nikotinový půst“. Narušený krevní oběh totiž zpomaluje a snižuje dávky živin a kyslíku přímo do poškozené kosti, takže je jasné, že léčba pak trvá mnohem déle. Myslete na to ve chvíli, až si budete chtít znovu zapálit…

Omezte také spotřebu kávy. Je to pro vaše dobro

Poslem dobrých zpráv určitě nebudeme ani v tomto případě. Když už jsme vám „zakázali“ cigarety, další na řadě je bohužel i vaše oblíbená káva. Je to proto, že kofein všeobecně podporuje ztrátu vápníku, který pak ledvinami odchází z těla. Jelikož je tento minerál pro zdraví i léčbu kostí naprosto klíčový, žádné jeho množství by nemělo přijít nazmar. Rovněž byste se měli mít na pozoru před čaji a nápoji, které kofein obsahují.

Soustřeďte se na vyváženou stravu

Je velmi důležité dodržovat rozmanitý jídelníček, ve kterém je dostatek cenných živin. Proto byste neměli zapomínat na ovoce, zeleninu, mléčné výrobky a maso. Do těla je třeba dostat nejen zmíněný vápník, ale i hořčík, zinek, fosfor, měď, mangan a křemík. Stejně jako potřebné bílkoviny a vitaminy B6, C, D a K. To je ta správná rekonvalescenční strava, jež přispěje k urychlení léčby zlomenin.

Zvažte konzumaci bylinek. S nimi nešlápnete vedle

V lidovém léčitelství se traduje, že i zbraně matky přírody mohou proces hojení zraněných kostí podstatně urychlit. Konkrétně je řeč o kostivalu, vojtěšce, přesličce a lopuchu. Tyto byliny jsou běžně k sehnání – ať už v lékárně či bylinkářství. Možná byste mohli zvážit i jejich pravidelnou konzumaci, vždyť mají tu nejlepší pověst!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat