Prostreno.cz

Celer brání vývoji nádorových buněk

Je celer potravinou, která nebyla ve vaší kuchyni celou věčnost? Vezměte ho na milost – a nejlépe ještě dnes. Vždyť brání růstu nádorů a redukuje vysoký cholesterol. Ovšem vhod vám přijde i při bolestivé menstruaci!

Co se vám vybaví jako první, když se řekne celer? Možná vaše dětství a chvíle, kdy jste ho se znechuceným výrazem pečlivě vybírali z polévky. Trefa? Pak je nejvyšší čas dát mu druhou šanci, protože tato podceňovaná zelenina má mnoho zajímavých přínosů. O co se dobrovolně ochuzujete, když se celeru vyhýbáte?

Pomoc při zvýšeném cholesterolu

Váš lékař nešetří varováními, že hodnoty cholesterolu máte daleko za hranicí bezpečné normy? Pak mu slibte, že dneškem počínaje budete jíst celer co možná nejčastěji. Ten klasický i řapíkatý totiž obsahuje fytochemické látky zvané ftalidy, které nejenže zlepšují tok krve a snižují hladiny stresových hormonů, ale také pomáhají regulovat úrovně škodlivého cholesterolu.

Prevence rakoviny, na kterou odborníci nedají dopustit

Dnes se asi nenajde nikdo, koho by stále častější výskyt rakoviny nechal chladným. I vy se této obávané nemoci bojíte? Tak to byste do svého kuchyňského arzenálu měli zařadit celer. Ten vám nabízí jistou sloučeninu známou pod pojmem flavonoidní luteolin. Závěry četných studií naznačují, že právě ona podstatně snižuje pravděpodobnost rakoviny a brání vývoji nádorů. Kromě toho také působí antimikrobiálním a antidepresivním účinkem.

Přírodní urychlovač hubnutí. Využijete ho?

S blížícím se startem plavkové sezony hubne kdekdo – nebo se o to alespoň snaží. Je to i váš případ? Nemělo by vám tedy uniknout, že celer má pouhých 19 kcal na 100 g. Je tedy báječnou dietní potravinou! Jistě vás potěší i fakt, že z něj načerpáte mnoho prospěšných živin, které vaše tělo potřebuje nejen při redukci váhy.

Zmírnění příznaků bolestivé menstruace

Ze statistik jednoznačně vyplývá, že silnou bolest při menstruaci zažívá každá šestá žena. Jaká pomoc se kromě chemických tabletek přímo nabízí? Překvapivě celer, který v sobě ukrývá až 50 různých sloučenin. Všechny do jedné tlumí křeče v břiše a mírní nevolnost i bolest hlavy, což jsou příznaky často doprovázející toto náročné dámské období. Tak na to příště nezapomínejte…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat