Prostreno.cz

Potraviny plné nebezpečných bakterií

Existuje několik potravin, které šíří onemocnění více než ostatní. Které to jsou? Pozor si dejte nejen na sýry, ovoce a zeleninu!

E.coli a další. V posledních letech jsou viry a bakterie skloňovány ve všech pádech. Proto se zdravotní portál WebMD zaměřil na otravy jídlem a potraviny, u nichž hrozí riziko nákazy. Seznam je přitom sestaven na základě informací z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Takže, které potraviny patří k nejvíce rizikovým?

Kuřecí, hovězí, krůtí a vepřové maso

Syrové a nedostatečně tepelně upravené maso se počítá mezi problémové. Podle statistik téměř veškerá syrová drůbež obsahuje bakterie nazývané kampylobakterie, o kterých hygienici tvrdí, že jsou hlavní příčinou průjmů. Objevují se však i jiné choroboplodné bakterie spojené s masem. Za všechny jmenujme salmonelu či již zmíněnou E. coli.

Zelenina a ovoce

Je důležité, abyste denně jedli čerstvé ovoce a zeleninu. Jenže v syrovém stavu se často jedná o víc škody než užitku. Syrové variace způsobují otravu potravinami, a to kontaminací bakteriemi salmonely, E. coli a listeriózy. Farmy a zemědělské usedlosti jsou prý chovnou půdou pro bakterie. Stačí špatná manipulace nebo skladování, a problém je na světě.

Syrové mléko a sýr

Někteří si mohou myslet, že syrové mléko a výrobky vyrobené z nepasterizovaného mléka jsou bezpečné. Opak je pravdou. Hlavním zdravotním rizikem nepasterizovaného mléka je možnost přenosu bakteriálních a virových původců infekčních onemocnění. Mezi rizikové potraviny patří také sýr feta, brie a camembert, v létě tolik oblíbená zmrzlina a jogurt.

Vejce

V USA před lety stáhli z prodeje 200 milionů vajec kvůli rozšířené kontaminaci salmonelou. Tamní hygienici v souvislosti s touto kauzo vydali prohlášení, že je nerozumné konzumovat syrová vejce, navíc špinavá a s prasklinami. Výběr pasterizovaných vajíček by údajně mohl riziko nákazy snížit, ale kdoví….

Syroví měkkýši a mořské plody

Syroví měkkýši jsou často problematičtější než cokoli jiného. Třeba takové ústřice prý často obsahují viry a bakterie, které by mohly způsobit vážnou nemoc. Tak pozor na to!

Fazolové výhonky a další klíčky

Na první pohled působí extra zdravě a neškodně. Teplé a vlhké rostoucí podmínky však taktéž vyloženě nahrávají salmonele, E.coli a listerióze. Pokud je vám po konzumaci fazolových výhonků špatně, pravděpodobně jste je nepovařili – a máte problém.

Syrová mouka

Kdo by konzumoval syrovou mouku? Jen si ale představte, že připravujete třeba palačinky a moc času jim na té pánvi nedáte. Syrová mouka tak není dostatečně tepelně upravena a zůstávají v ní bakterie, jak jinak. I olizování syrového těsta při pečení může ublížit! Aspoň tak to vidí zdravotní portál WebMD.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat