Prostreno.cz

Dietní cola změní vaše tělo ve střevech i v kostech

Že když je něco „dietní“ nebo „bez cukru“, jedná se o reklamu na zdraví? Omyl. Třeba v případě jedlé sody odborníci varují. Kdo ji pije, ten bude mít horší tělesné křivky než když dřív!

Když umělá sladidla poprvé vzala útokem obchody s potravinami, zdálo se, že se zaplnila díra na trhu. Lidé nabyli dojmu, že mohou ochutnávat oblíbené šumivé nápoje, aniž by svůj organismus zatížili velkým množstvím kalorií. Mezitím vědci začali studovat účinky všech těch zázračných perlivých vod, mezi které zahrnuli i obyčejnou dietní sodu. Co zjistili? Že uděláte lépe, když se jí vzdáte! Tohle totiž udělá s vaším tělem!

Změny ve střevě

Podle studie z roku 2014 zveřejněné ve vědeckém časopise Nature falešná sladidla mohou změnit způsob, jakým vaše tělo zpracovává cukr. Dietní cola a jí podobné nápoje mění mikrobiom, tedy složení střevní mikroflóry, což zvyšuje nesnášenlivost glukózy.

Zvýšení tělesné hmotnosti a břišní tuk

Lidé často pijí dietní sodu ve snaze zhubnout, ale ve skutečnosti to může mít opačný účinek. Výsledky studie z roku 2015, zveřejněné v časopise American Journal of Geriatrics Society, poukazují na to, že starší Američané, kteří denně vypijí několik deci dietní sody, přibírají na váze a mají v průměru o tři centimetry větší obvod pasu.

Zvýšená chuť k jídlu

Ani další studie, tentokrát z Illinoiské univerzity, není příliš optimistická. Podle vědců, jejichž závěry publikoval americký časopis Public Health, konzumenti dietní sody pozorují zvýšenou chuť k jídlu a tíhnou k cukrovinkám. To vše vede k nárůstu hmotnosti. Tento fakt ostatně potvrdil i dokument z roku 2010, který se objevil v časopise Yale Journal of Biology and Medicine. I podle něj umělá sladidla zvyšují chuť k jídlu a chuť na cukr. Trochu kontraproduktivní, že?

Riziko vzniku diabetu 2. typu

Myslíte si, že nápoje bez cukru nemohou změnit odpověď vašeho těla na cukr? Přesvědčí vás o tom závěry studie publikované v magazínu Diabetes Care. Dle zjištění z roku 2009 denní konzumace dietní sody zvyšuje riziko vývoje diabetu 2. typu o celých 67 %.

Snížené zdraví kostí

Konzumace tolik opěvované a „zdravé“ sody je obecně spojována se špatným zdravím kostí u dětí, což potvrzuje studie uveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutrition. Ovšem nejen ti nejmenší jsou v ohrožení. Dietní cola prý podle všeho může vést k riziku zlomenin kyčle u postmenopauzálních žen. I z tohoto hlediska je obyčejná voda bez bublin lepší vodou. Nemyslíte?





Tip na oběd

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat