Prostreno.cz

Vyrazte na sběr mochny husí. Pomáhá na rozbouřený žaludek i ledvinové kameny

Chodíte rádi na procházky? Pak omrkněte, zda se ve vašem oblíbeném vycházkovém „revíru“ nevyskytuje bylinka se žlutými lístky. Pokud si ji nasbíráte a usušíte do zásoby, budete mít k dispozici multifunkční léčivo!

Mochna husí má vskutku dlouho tradici a její stopy sahají až do vzdálené minulosti. Tato nenápadná bylina měla totiž už ve středověku pověst zázračné čarovné rostliny, přičemž některé prameny dokonce uvádějí, že se hojně používala i při věštění ohledně lásky a mezilidských vztahů. Zda vám tato květina vykouzlí toho pravého, to vám zaručit nemůžeme. Jedno je však jisté – existuje celá řada neduhů, se kterými si hravě poradí.

Dar přírody, na který je radost pohledět

Mochna má zcela typický vzhled, proto si ji určitě nespletete. Z oddenku vyrůstají všemi směry dlouhé plazivé stonky. Listy jsou podlouhle vejčité, na spodní straně stříbřitě plstnaté. Květy jsou malé a mají zlatožlutou korunu. Na tento malý poklad narazíte nejčastěji na vlhkých místech, březích rybníků, potoků a řek, také u cest a na pastvinách. Nať se sbírá v květnu až červnu při květenství, poté se suší nejlépe ve stínu, popřípadě při umělé teplotě do 40 °C. Co všechno tato na pohled nenápadná bylinka dokáže?

Řešení parodontózy i žaludečních potíží

Účinek mochny husí se na uvolnění křečí hladkého svalstva využívá při tišení bolesti v důsledku žaludečních potíží. Hodí se však i při ledvinových a žlučníkových kamenech nebo bolestivé menstruaci. Žlutý „medikament“ pomáhá také při zánětu průdušek, zlepšuje činnost srdce a zastavuje krvácení. Zevně se osvědčuje jako koupel při špatně se hojících a mokvajících ranách a hemeroidech, dále k výplachům úst při bolestech zubů, zánětech dutiny ústní či parodontóze.

Dvě možnosti, stejné výhody

Pokud jste fanouškem bylinkových čajů, jednu až dvě lžičky sušené bylinky zalijte vroucí vodou, nechte 15 minut louhovat, poté sceďte. Nápoj se popíjí dvakrát denně a nutno dodat, že se může konzumovat bez časového omezení, neboť ani při dlouhodobém užívání se neprojevují žádné vedlejší účinky. Ovšem pozor – nať i listy mochny se používají také jako zelenina. Ano, čtete správně! Přidat ji tedy, a s naprostým klidem, můžete i do připravovaných pokrmů – ať už jako tajnou přísadu, nebo na ozdobu. Ani tato varianta vás o její léčebné schopnosti nepřipraví!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat