Prostreno.cz

Nyní nasbíraný heřmánek je domácí lékárničkou proti rýmě a zánětům

Kdekdo si myslí, že heřmánek se hodí jen v případě potíží s usínáním. Ale chyba lávky! Pomůže vám od žaludečních patálií a bolesti zubů. Také urychlí hojení ran, vyčistí organismus od jedovatých látek a prospěje močovému měchýři.

V lidovém léčitelství bychom asi nenašli oblíbenější a vyhledávanější bylinku, než je právě heřmánek lékařský. Co byste o rostlině, která se někdy hovorově nazývá kamilka, rumánek, marunka nebo také harmaníček, měli vědět? A proč vyrazit na sběr ještě dnes?

Pozor, vyhlašuje se heřmánková pohotovost

Jednoletá bylina s typickou vůní roste po celé Evropě, západní Asii a severní Indii. Hojně se vyskytuje také v Severní Americe a Austrálii, kam byla zavlečena původně jako plevel. U nás na ni narazíte zejména u cest, na úhorech a obilných polích, kde jsou optimální tepelné podmínky. Květy heřmánku se sbírají od května do srpna, přičemž se suší buď ve stínu, nebo v umělých podmínkách, a to při teplotě do 40 stupňů Celsia. Jak vám mohou být prospěšné?

Stopka rýmy, ekzémů i nadýmání

Obsažené účinné látky v heřmánku, zejména tedy silice, působí silně protizánětlivě a dezinfekčně, proto přispívají k odstranění jedovatých látek z organismu. Bylinka se zároveň uplatní při snižování vysoké hladiny škodlivého cholesterolu i žaludečních a střevních potížích, konkrétně pokud jde o nadýmání a průjmy. Dále dokáže zatnout tipec chřipce, rýmě a zánětu průdušek. Hodí se také jako prostředek na poruchy menstruace, kožní ekzémy, popáleniny či hemoroidy. Tím výčet famózních heřmánkových výhod samozřejmě zdaleka nekončí…

Spolehlivý uspavač i zprostředkovatel energie

Přírodní poklad s bíložlutými kvítky je spolehlivým lékem proti nespavosti, jelikož uklidňuje psychiku. Také napomáhá pocení a urychluje hojení ran. Osvědčil se rovněž při horečce, pocitu celkového vyčerpání, bolesti zubů, zánětech spojivek i nosních dutin, nezklame ani pacienty s močovými obtížemi. Heřmánek lze „užívat“ ve formě záparu, čaje nebo tinktury. Na kterou variantu sázíte vy?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat