Prostreno.cz

Znamení, že vám v těle chybí Hořčík a k čemu je vlastně dobrý

V případě nedostatku hořčíku jde o vyšší riziko rakoviny a srdečních chorob. Ale v sázce je i zhoršený zrak či vývoj krevních sraženin!

Hořčík je jedním z životně důležitých minerálů – a to úplně bez nadsázky. Tato živina je nezbytná pro správnou funkci více než 200 enzymů, přičemž má velký vliv na kondici cév, svalů, kostí a zubů. Ovlivňuje však i regulaci hladiny cukru v krvi a vaši celkovou náladu. Rovněž se podílí na detoxikaci a podporuje bezproblémové trávení. Denní doporučovaná dávka hořčíku se pohybuje v rozmezí 150–300 mg. Máte ho dost?

Když je ve vzduchu hrozba

Podle názoru lékařů způsobuje nedostatek hořčíku vážné zdravotní komplikace. Hodně se mluví o zhoršených metabolických funkcích i zvýšeném riziku rakoviny, depresí, úzkostí, kardiovaskulárních onemocnění a migrény. Jedinci, kterým tento minerál v systému zoufale a dlouhodobě schází, často čelí nevolnosti, bolestem hlavy, zvracení, ztrátě chuti k jídlu, svalovým křečím nebo chronické únavě. Je tím výčet děsivé prognózy u konce? Bohužel nikoli…

Zhoršený zrak i lepivá krev

Žádnou výjimkou absence zmíněné látky nejsou ani záškuby v očích, vředy v ústech, rozmazané vidění, nepravidelný srdeční tep a změněná konzistence krve. Zní vám to nějak podezřele povědomě? Pak je docela dost možné, že „podmírou“ hořčíku trpíte i vy. A to se časem může zvrtnout i v něco horšího…

Krevní sraženiny? Bacha na ně

Pokud se množství této živiny ve vašem organismu nedá považovat za dostatečné, můžete snadno „vyfasovat“ i další vážné potíže. Dle mínění odborníků se mezi ně počítá třeba rozvoj astmatu, onemocnění ledvin i jater, osteoporózy, krevních sraženin, a v neposlední řadě také cystitidy, což je termín pro infekční zánět močového měchýře. Kde hořčík hledat, abyste předešli katastrofě?

Sázkou na jistotu je špenát i petržel

Nepostradatelný minerál naleznete v kapustě, rajčatech, červené řepě, brokolici, římském salátu, špenátu, avokádu, neslazeném kakaovém prášku, hořčičných semínkách, fenyklu a petrželi. Sáhnout můžete i po potravinových doplňcích, ale co si budeme povídat, přírodní zdroje jsou přírodní zdroje… Nebo to vidíte jinak?

Zdroj: wikipedia, názory autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat