Prostreno.cz

S červenou řepou proti cukrovce a nemocem srdce

Jednou z věcí, jež lékař doporučuje, když máte diagnostikovanou rakovinu, diabetes nebo onemocnění srdce, je přechod na alkalickou stravu. Co si pod tím představit a jakým potravinám dát přednost? Sedět vám bude třeba chřest nebo brokolice!

Vážné zdravotní problémy? Samozřejmě že odborníci vyžadují některé změny v životním stylu, ale je také důležité soustředit se na stravu a snížit příjem kyselých potravin. Proč? Naše buňky jsou citlivé na hodnoty pH těla. Když je pH více alkalické než kyselé, svaly, nervy, mozek, reprodukční systém, trávicí systém a oběhový systém fungují správně.

Pokud je však pH těla příliš kyselé, je organismus náchylný  k různým onemocněním. V této souvislosti se hovoří hlavně o předčasném stárnutí, onemocnění srdce, nervových problémech, onemocnění svalů a alergii.

Ten správný poměr

Vzhledem k tomu, že tyto zdravotní problémy se vyskytují, když je pH těla příliš kyselé, je logické přejít na již zmíněnou alkalickou stravu. Hlavním cílem je omezit spotřebu kyselých potravin na 20-25 %. Spotřeba alkalických potravin by přitom měla činit 75 až 80 %. To prý podle lékařů stačí k udržení hodnot pH v těle. Takže, jaké potraviny se vám k tomuto účelu budou hodit?

I když není rozumné přidávat do stravy červené maso, stále můžete získávat bílkoviny z fazolí, luštěnin, mandlí a sójových výrobků. Je důležité, abyste se zbavili nezdravých tuků a preferovali ty dobré, jako jsou řepka, lněná semínka a olivový olej. Musíte vypustit mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, ale máte povoleno pít nebo jíst sýr z kozího a sójového mléka. Nahraďte kávu teplým zeleným nebo bylinkovým čajem. A na talíř si dejte tohle!

Brokolice

Brokolice je zelenina, která je plná živin. Pokud chcete zvýšit imunitní systém a udržet tělo zdravé, jezte ji alespoň třikrát týdně. Brokolice obsahuje vápník, vitaminy A a C.

Avokádo a olej z avokáda

Avokádo je nabité draslíkem a zdravými tuky. Obsahuje vitamin C, vlákninu a vitamin A.

Mandle

Bílkoviny, železo nebo vápník. To jsou jen některé z mnoha živin, které vaše tělo může získat z mandlí. Zatímco většina semen a ořechů se považují za kyselá, mandle patří k zásaditým, tedy alkalickým potravinám.

Rukola

Pokud chcete vypustit toxiny z vašeho systému, rukola je váš přítel. Tato listová zelenina je základem většiny detoxikačních a dietních plánů, a to z dobrého důvodu. Obsahuje thiamin, protein, riboflavin, zinek, vitamin B6, měď a kyselinu pantotenovou nebo vitamin B5, který pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu.

Červená řepa

Červená řepa pomáhá udržovat hladinu pH v těle. Obsahuje betalain, fytonutrient, který má protirakovinové vlastnosti. Také vitamin C, vitamin K, kyselinu listovou a další živiny. Řepa zároveň patří k alkalickým potravinám.

Chřest

Milujete jeho charakteristickou chuť? To je jedině dobře. Chřest je jednou z nejlepších alkalických potravin. Je vybaven antioxidanty a živinami, které bojují proti stárnutí (jako je vitamin A, železo a vitamin C). A které další „alkalizátory“ se na talíři osvědčují? Artyčoky nebo bazalka.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatingwell.com





Celkem 2 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat