Prostreno.cz

Syndrom suchého oka. Zaměřte se na stravu a správnou hydrataci

Syndrom suchého oka není v posledních letech nic nového, častými důvody tohoto onemocnění je časté a upřené „zírání" do monitoru a do chytrého telefonu. Naše oči jsou tak upřené k práci či zábavě s těmito novými technologiemi, že úplně zapomínají mrkat, a to je jedna z příčin syndromu suchého oka. Pokud i vás trápí svědivé a suché oči, máme pro vás několik tipů, jak tento syndrom můžete rychle utnout hned v zárodku.

Syndrom suchých očí je stav, kdy oči neprodukují dostatek slz, nebo jsou zkrátka méně kvalitní, což vede k nedostatečnému zvlhčování a výživě oka. Slzy jsou důležité pro zdraví a údržbu povrchu oka a pro jasné vidění. Suché oči jsou důsledkem nerovnováhy při výrobě slz a odvodnění. Při léčbě se samozřejmě můžete spolehnout na přípravky z lékárny, ale je také spoustu přírodních alternativ, které můžete k léčbě syndromu suchého oka využít a dodržovat pár základních pravidel. Je to snadnější, než si myslíte. 

Nezapomínejte na mrkání

Pokud odborníci něco doporučují rozhodně nemluví do větru, jako je to například o pauze při práci na počítači. Tato pauza není dobrá jen pro náš duševní klid, ale potřebují ji také naše oči, během pauzy si můžeme několikrát příjemně zamrkat a nejlépe se během práce na počítači občas podívejte z okna, nebo si pořiďte na psací stůl nějakou tu květinku. Zelená barva zklidňuje nejen naši mysl, ale mají ji rádi i naše oči. Občas zkrátka zvedněte oči od monitoru a zamrkejte si nad zelenou přírodou. 

Přestaňte si mnout oči

Lidé se syndromem suchého oka mají tendenci si neustále otírat oči. Možná ono promnutí vás na chvilku probere, ale uvědomte si, co na co všechno jste před tím sahali, je to jako kdybyste si rovnou oblízli všechny prsty. I naše oči jsou velmi snadným terčem infekce, a proto buďte s mnutím očí opatrní, pokud si nemůžete pomoc dobře si umyjte ruce, nebo alespoň použijte čistý papírový kapesník. 

Zaměřte se na výživu

Suché oči jsou nepřímo způsobeny nedostatkem esenciálních mastných kyselin ve stravě. Esenciální mastné kyseliny (EFA) se skládají z omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které pomáhají odvrátit syndrom suchých očí. Oleje jako rybí olej obsahují výjimečný výživný potenciál, omega-3 a omega-6 se také běžně vyskytují v sušeném ovoci a zrnech, včetně vlašských ořechů, sezamu, mandlí a celozrnných zrn. Kvalitní strava může pomoci vyřešit i tento syndrom. 

Vsaďte na okurky

Pokud jde o poskytnutí rychlé a chladivé úlevy pro vaše oči, okurka je tou nejlepší volbou. Nakrájejte čerstvě chlazené okurky na středně tenké plátky a položte je na oči. Chlazená okurka automaticky potlačí pocity sucha, a navíc má příznivý vliv i na oční okolí. 

Lněný olej

Lněný olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a je užitečný při léčbě suchých očí. Tento olej zkrátka zařaďte do vaší běžné stravy a za pár týdnů uvidíte sami ten rozdíl. 

Ricinový olej

Je známo, že ricinový olej funguje jako vodní nádrž. V tomto smyslu je dobrým prostředkem pro suché oči a můžete ho aplikovat přímo. Stačí jen jedna malá kapka ricinového oleje do oka. Studie o ricinovém oleji a jeho optometrické funkci prokázaly, že skutečně přispívá léčbě suchých očí v případech dysfunkce meibomiální žlázy. 

Levandulový olej

Několik kapek levandule může být smícháno s jedním šálkem vody, aby vznikl roztok. Teno roztok aplikujte na zavřené očí pomocí žínky. Jednoduše si položte navlhčenou žínku přes oči a několik minut odpočívejte. 

Studené mléko

Ponořte žínku do studeného mléka a naneste ji na zavřené oči. Nechte působit přibližně 10 minut. To přispívá ke zklidnění očí a sníží tak jejich napětí.  





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat