Prostreno.cz

Sklenka červeného vína zvyšuje riziko rakoviny prsu

Jedna jediná sklenička alkoholu. Může vám ublížit? Nové poznatky tvrdě kontrují s dosud pozitivními informacemi. Červené víno prý dennodenně útočí na ženská ňadra!

Víno. Tak posiluje zdraví, nebo mu naopak hází „klacky pod nohy“? V článku The Guardian bylo oznámeno, že i malé množství vína může vést ke zvýšení rizika rakoviny prsu. Informaci přitom má na svědomí Oxfordská univerzita, která se zabývala zdravím více než jednoho milionu žen. Jedná se o šokující nálezy, vzhledem k tomu, že červené víno bylo a je často uváděno jako jeden z nejlepších způsobů prevence kardiovaskulárních onemocnění! Upřímně? Je to síla!

Oxfordská studie také měla v hledáčku celou řadu kontroverzních ženských zdravotních problémů, včetně antikoncepčních léků, hormonální substituční terapie, těhotenství, porodu a menopauzy. Tato studie, na rozdíl od mnoha jiných, zahrnuje mimořádně spolehlivé informace, a to vzhledem k velkému počtu sledovaných žen.

Souvislost mezi vínem a rakovinou prsu

Zatímco mnozí lidé se těší na to, že si po celodenní dřině dopřejí sklenici červeného nebo bílého vína, studie z Oxfordu jasně prokazuje, že existuje souvislost mezi konzumací vína a rakovinou. Vědci mají pocit, že je tu vztah mezi chováním alkoholu a hladinami hormonů v těle, přičemž řeč je zejména o estrogenu.

Estrogen je klíčový hráč v pravidelném reprodukčním cyklu a jeho zvýšená hladina podle uvedených vědců podporuje bujení rakoviny. Stejná studie také naznačuje, že příjem alkoholu může ovlivnit další biologické systémy související se zvýšeným rizikem rakoviny u žen. Příklad tohoto holistického chápání? Játra.

Alko versus nealko. Co je lepší?

Nově bylo zjištěno, že alkohol inhibuje činnost jater v optimálních hladinách. Pokud játra, která jsou zodpovědná za vyloučení toxinů z těla, nejsou schopna řádně fungovat, organismus se přetíží karcinogeny, což, jak již bylo řečeno, pomáhá rakovinným buňkám v jejich růstových vzorcích.

Formy prevence

Výsledky výzkumu, který je známý pod názvem Million Women Study, v souvislosti s uvedeným typem rakoviny varuje nejen před červeným vínem, ale i hormonální substituční terapií. Kombinované formy estrogenu a progesteronu prý riziko zdvojnásobují.

Také je vhodné zbavit se zlozvyku kouření, které zvyšuje riziko rakoviny prsu u žen až o 32 procent. (Dobrou zprávou je, že do pěti let od típnutí poslední cigarety se náchylnost k rakovině snižuje na polovinu, jak upozorňuje Oxfordská univerzita.)

Jako prevence před tímto onemocněním se jeví i zdravá tělesná hmotnost (podváha i nadváha patří k rizikovým faktorům), pohybová aktivita, kojení a pravidelná očista organismu. V každém případě nikdy nepodceňujte pravidelné screeningové vyšetření.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat