Prostreno.cz

Co by se stalo, pokud byste zůstali vzhůru 24 hodin

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak by vám bylo, kdybyste jednu noc prostě nešli spát? Nic dobrého by to nepřineslo. Kromě přeměny v nervózního Otesánka, co chytá na první našlápnutí, by vám stávkovalo i myšlení. Vážně!

Znáte definici spánku? Je to útlumově-relaxační fáze organismu, při níž dochází ke změně činnosti mozku doprovázené ztrátou vědomí. Aby byla charakteristika kompletní, je třeba uvést, že se také snižuje tělesná teplota, krevní tlak i citlivost na vnější podněty. Rovněž dochází k uvolnění svalstva a zpomaluje se dýchání. Ještě pořád nevěříte tomu, že noční odpočinek je pro tělo naprosto nepostradatelný? Tak čistě teoreticky, jak by to vypadalo, kdybyste zůstali bdělí celých 24 hodin?

Koncentrace? Naprosto žádná!

Je asi úplně jedno, jaké zaměstnání a konkrétní funkci vykonáváte, protože vaše unavená mysl by vám rozhodně nedovolila vytvářet hodnoty v takovém režimu, v jakém jste zvyklí. Nastaly by potíže s přemýšlením, pamětí a možná i rychlostí řeči. No prostě, od šéfa byste se pochvaly určitě nedočkali. Co dalšího by přišlo?

Podrážděnost a vypjaté nervy

Když se člověk pořádně nevyspí, zpravidla ho rozčilují i úplné banality, nad kterými by za normálních okolností mávnul rukou. A teď si podobně pocuchané nervy představte tak čtyřiadvacetkrát horší, což už je docela extrém. Vaše neblahé psychické rozpoložení by mohl „odskákat“ každý, kdo se nějakým způsobem proviní. Znáte to, pes štěká moc nahlas, pošťák zase nese složenky, soused vám opět zabral místo na parkování… Takových situací, jež prostě „neustojíte“ v klidu, se najde celá řada…

Nezvladatelné chutě k jídlu a sabotáž diety

Nedostatek nočního odpočinku může způsobit kromě jiného i hormonální nerovnováhu, která vám směle „přihraje“ častější pocity hladu, čímž vás vystaví riziku naprostého obžerství. Ostatně, tento jev potvrzují závěry hned několika studií, které sdělují, že nevyspání (zvláště to dlouhodobé) zvyšuje pravděpodobnost nadváhy o celých 55 %. Vidíte sami, že „táhnout“ to v kuse 24 hodin, není vůbec žádná hitparáda!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat