Prostreno.cz

Nemůžete spát? Pusťte hudbu a namasírujte si chodidla

Zase jste v noci nemohli zabrat a teď se cítíte jako v cíli pochodu Praha – Prčice? Udělejte maximum pro to, aby se to už neopakovalo. Pomůže vám třeba relaxační hudba, mléko s muškátovým oříškem nebo masážní olej.

Dostatek kvalitního spánku je pro zdraví klíčový, takže trávit denně sedm až devět hodin v peřinách je naprostá nutnost k zachování psychické i fyzické kondice. Co se může stát, když jeden toto nepsané pravidlo z nějakého důvodu dlouhodobě nedodržuje? Drtivé následky na sebe nenechají dlouho čekat…

Od únavy k mrtvici

Spánková deprivace se projevuje všelijak a zpravidla záleží na tom, jak dlouho ji jedinec „pěstuje“. Mezi ty nejnevinnější projevy patří zívání, únava a snížená pozornost. Do kategorie vážnějších následků pak spadají poruchy paměti i orientace, bolesti hlavy či zvýšený krevní tlak. Nejhorší důsledky jsou podle lékařů zvýšené riziko cukrovky, mrtvice, depresí a halucinací.

Za to, že se člověku nedaří „zabrat“, většinou může konzumace kofeinu, stres, noční přejídání, nadměrné používání moderních technologií nebo večerní cvičení. Máte v tomhle směru také potíže a jste častou noční sovou? Zkuste si sladké sny přivolat těmito způsoby!

Přírodní uspávací drink funguje jako ukolébavka

Teplé mléko je skvělým prostředkem proti nespavosti – to není mýtus, ale vědecky potvrzený fakt. Obsahuje totiž aminokyselinu tryptofan, která má sedativní účinek. Také vápník, jenž pomáhá mozku tryptofan efektivně využít. Lidoví léčitelé tvrdí, že ještě větší a rychlejší účinnost nápoje zajistí ochucovadla v podobě špetky muškátového oříšku nebo kardamomu.

Relax mysli, co nezůstane bez odezvy

Většina případů spánkových poruch je způsobena stresem a úzkostí, za které nese odpovědnost dnešní uspěchaný životní styl. Jak svou mysl uklidnit do harmonické pohody, aby se nebránila nočnímu odpočinku? Pomoci může jóga a meditace. Pokud vás ani na jednu tuto techniku moc neužije, je tu další možnost – pusťte si relaxační hudbu. Na internetu jsou k dispozici tisíce nahrávek, stačí si vybrat, která vašemu sluchu bude lahodit nejvíce.

Namasírujte si chodidla, to zabere

Když už jste do klidu prostřednictvím příjemné hudby přenesli svého ducha, nesmíte zapomenout ani na tělo. Přímo se nabízí alternativa masážních olejů s uklidňujícími účinky. Vetřete si do nohou a chodidel nějaké „mazání“ s obsahem jasmínu, levandule nebo heřmánku. Můžete si být jistí, že tentokrát počítání oveček vůbec nebude třeba!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat