Prostreno.cz

Exotické kořenicí směsi obsahují nebezpečné olovo

Olověné barvy v budovách či olověný nátěr na hračkách. Olověná barva je téměř všude! Nyní podle výsledků nové studie, kterou vydala dětská nemocnice v Bostonu a Harvardova škola veřejného zdraví, se objevil další důvod k obavám. Olovo se může nacházet i v exotických kořenicích směsích! Jako vážně?

Po řadě hlášených případů otravy olovem u dětí, u kterých vzniklo podezření, že pocházejí z jídla, konkrétně ze směsí indických koření, výzkumný tým shromáždil 86 druhů koření a dalších 71 specializovaných prášků z 15 různých indických obchodů sídlících v americkém Bostonu (do hledáčku se přitom dostalo i koření garam masala známé pod pojmem „koření pěti vůní“). Výsledky? Šokující!

Toxický útok z několika stran

Vědci zjistili, že asi jedna čtvrtina zkoušených směsí i jednotlivých koření obsahuje minimálně jeden mikrogram olova na jeden kilogram voňavých „prášků“. Co to znamená? Vystavení se olovu má kumulativní účinek na tělo, a zatímco hladiny zjištěné v testovaných kořeních mohou být z hlediska regulace bezpečné, při měření společně s jinými běžně známými látkami, jako jsou staré nátěrové hmoty na bázi olova, může dojít ke katastrofě – zvlášť v případě dětí.

Existuje bezpečná hranice?

Olovo je totiž silný neurotoxin, který způsobuje nevratné poškození mozku a jiné vývojové změny, zejména u velmi mladých lidí. Pravda je taková, že obvykle se zdravé tělo dokáže vypořádat s omezeným množstvím olova, ale nedostatek vápníku, železa nebo vitaminu C by mohl způsobit nevyvážený stav, který by se ve své podstatě dal nazvat jako „předávkování“ olovem.

Proto vědci již dávno stanovili prahovou hodnotu 10 mikrogramů olova na decilitr krve. Cokoli nad touto hranicí vede k dlouhodobému poškození organismu. Nedávné studie však naznačují, že v některých případech již pouhá polovina uvedeného množství může způsobit vážné poškození lidského těla.

Léčba v případě nouze

Když je organismus vystaven nadměrnému množství olova, lékaři se uchylují k čištění těla chelatačním činidlem, které s olovem svádí boj a které ho vytahuje z těla prostřednictvím močových cest. Jedná se však o nákladnou variantu, která může zahrnovat více než 30 procedur, z nichž každá trvá dlouhé hodiny.

V každém případě je strašné vědět, že olovo se může nacházet v něčem tak blahodárném, jako je exotické stolní koření. Zbývá jen doufat, že druh koření, které máte po ruce právě vy, je nezávadné.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6289082/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat