Prostreno.cz

Sladká paprika. Obyčejné koření, které vás překvapí svými schopnostmi

Pro jednoho prosté koření, pro jiného zázrak. K čemu se přikláníte vy? V rozhodnutí vám může pomoci fakt, že paprika napomáhá hubnutí, posiluje metabolismus a zpomaluje stárnutí. Tím její schopnosti ale zdaleka nekončí!

Asi bychom jen stěží hledali domácnost, ve které by chyběla kořenka se sladkou paprikou. I když je toto ochucovadlo národním kořením Maďarů a Španělů, svými schopnostmi doslova ovládlo celý svět. A není se co divit! Zajímavé je nejen jeho složení, ale i blahodárné zdravotní účinky. Co všechno vám „obyčejná“ sušená paprika nabízí? Připravte se na příjemná překvapení!

Studnice blahodárných látek

Sušená paprika dokonale „klame tělem“. Na první pohled téměř nicneříkající prášek obsahuje vskutku pozoruhodné množství antioxidantů. Ovšem obohacen je i o spoustu dalších cenných živin, přičemž mezi ty nejvýznamnější patří vitaminy A, E a C. Červené koření díky svému složení prospívá očím a předchází diabetu, rakovině i kardiovaskulárním onemocněním. Tedy alespoň tak praví závěry četných vědeckých studií.

Pomocník při hubnutí

Rozhodli jste se vyhlásit válku nechtěným kilům navíc? Pak byste konzumaci papriky neměli podceňovat. Tento dietní zlepšovák má totiž takzvaný termogenní vliv, což znamená, že značně urychluje metabolismus. Ovšem bez jakéhokoli zvýšení krevního tlaku či srdeční frekvence. Jedná se tedy o přátelskou pomoc při hubnutí, které by byl hřích nevyužít, nemyslíte?

Zaručený posilovač imunity

Jak již bylo zmíněno výše, „zelenina v prášku“ se může pochlubit významným množstvím vitaminu C, který zvyšuje obranyschopnost těla proti určitým bakteriím, jako je třeba Escherichia coli nebo Salmonela. „Céčko“ však také podporuje přirozenou tvorbu kolagenu, čímž přispívá ke zpomalení stárnutí a zachovává pružnější pleť se zdravou jiskrou. Co říkáte na takový elixír mládí?

Prevence anémie. I to se hodí

Když přijde řeč na bohaté zdroje železa, neměla by mezi nimi paprika chybět, neboť zmíněného minerálu má doslova na rozdávání. Železo je klíčové pro tvorbu červených krvinek i krevního barviva, zároveň zlepšuje funkce mozku a neobejde se bez něj ani svalová aktivita. Také do funkcí metabolismu má ale co mluvit!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat