Prostreno.cz

Pálivé chilli papričky pomáhají léčit rakovinu prsu

Že má tato ohnivá potravina zajímavé výhody, o tom se vědělo už dlouho. Nově objeveným překvapením je ale fakt, že složení těchto papriček spolehlivě likviduje nádorové buňky rakoviny. Kdo tohle odvážné tvrzení má na svědomí a s čím se dá počítat?

Chilli papričky svou chutí sice nadchnou jen omezený počet lidí, nicméně jedno se jim odepřít nedá – jejich zdravotní výhody jsou úplně bez nadsázky fascinující. Připomeňme si ty nejzásadnější benefity a nahlédněme do závěrů jedné „pálivé studie“, které brzy změní svět. V čem všem tato „ďábelská potravina“ naprosto vyniká?

Prostředek na vysoký cholesterol

Ostré papričky chrání lidský organismus před hromaděním cholesterolu v krvi, a proto mají tak příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Jejich pravidelnou konzumací se můžete účinně bránit i proti ateroskleróze, což je kornatění tepen, jež vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěn tepny. Každým ohnivým soustem tak výrazně snížíte riziko plicní embolie, mrtvice a srdečního infarktu.

Pomoc při problémovém trávení

Chilli zázrak, tedy pokud je „užíván“ v přiměřeném množství, má podle odborníků velice pozitivní vliv na celou trávicí soustavu, neboť stimuluje žaludeční sekrece. Pokud patříte mezi jeho skalní fanoušky, pak vůbec nic nezkazíte tím, když si dáte malý kousek čerstvé papričky bezprostředně po jídle. Při pocitu plnosti si také můžete vzít špetku sušeného chilli společně se lžičkou medu – a celý „medikament“ následně zapít.

Povolený doping při hubnutí

Ano, potravina ostřejší chuti je dietní sázkou na jistotu. Alespoň tak to vyplývá ze závěrů průzkumu publikovaného v magazínu Journal of Nutritition and Vitaminology. Ty sdělují, že obsažený alkaloid zvaný kapsaicin urychluje metabolismus o téměř 30 %, přičemž výrazně snižuje touhy po sladkém a tučném jídle, což hubnoucí pochopitelně jen vítají. A je to právě kapsaicin, který je zároveŇ nově objeveným lékem na rakovinu. No vážně!

Výzkum, který mění svět

Unikátní studie našich sousedů, jež se uskutečnila na německé univerzitě Ruhr ve městě Bochum, je vítanou nadějí. Její poznatky totiž sdělují, že již zmíněný kapsaicin ve spolupráci s dalšími látkami v chilli papričce účinně eliminuje nádorové buňky rakoviny prsu. Tento jev prý tamní odborníci budou nadále zkoumat, ovšem už teď je jasné, že jde o převratný objev, se kterým se do budoucna hodně počítá.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat