Prostreno.cz

Vegetariánům rakovina tolik nehrozí

Lidé často dělí populaci na dva tábory: tak zvané masožrouty a býložravce, tedy vegetariány. Ať už osobně patříte do jakékoli skupiny, měli byste vědět, že jedna z těchto „společností“ k nenáviděné rakovině inklinuje mnohem méně než ta druhá. Tipněte si, která to je!

Jídelníček a zdraví? Opět se prokazuje spojitost! Studie, kterou částečně provedli vědci na oddělení rakovinové epidemiologie na Oxfordské univerzitě, ukazuje, že vegetariáni méně inklinují k některým formám rakoviny, včetně rakoviny močového měchýře, žaludku a leukémie. A to o 45 % méně než lidé, kteří jedí červené maso! Aspoň tak to tedy vyplývá z vědeckého průzkumu, který byl uveřejněn v britském časopise Cancer.

Význam ovoce a zeleniny

Vědci, kterým výše uvedené hodnoty doslova vyrazily dech, na základně těchto poznatků doporučují konzumovat víc čerstvého ovoce a zeleniny, která evidentně efektivně bojuje proti vážným nemocem. A nejen to. Stará se i o zvýšenou energetickou hladinu, ostré vidění, zdravou funkci orgánů či soustředěnou mysl. Pokud ovoci nebo zelenině „moc nedáváte“, a navíc si dopřáváte potraviny se zvýšeným obsahem tuků, patříte do ohrožené skupiny těch, komu hrozí riziko rakoviny prostaty, prsu i tlustého střeva. Vyhlídky tedy nic moc.

Co se stane, když maso omezíte?

Vědci upozorňují, že není nutné, abyste se hned stali vegetariánem, ovšem snížit podíl masa a naopak zvýšit konzumaci ovoce nebo zeleniny nikdy není škodu. Zvlášť když vegetariáni (ti, kteří jedí hlavně rostlinnou hmotu, mléčné výrobky a vejce) a vegani (ti, kteří jedí pouze rostlinnou hmotu a nekonzumují žádné živočišné produkty jakéhokoli druhu) mají nižší hladinu cholesterolu a obecně i nižší index tělesné hmotnosti (BMI). Zároveň obě tyto skupiny prokazatelně snižují riziko vzniku ischemické choroby srdeční. Výhody zdravějšího (rostlinného) jídelníčku jsou tedy nepopiratelné.

Aktuální antioxidační žně

Coby denní dávka se přitom obecně doporučuje pět porcí ovoce a zeleniny, nicméně vždy by člověk měl přihlédnout k aktuálnímu zdravotnímu stavu, věku, úrovni aktivity, osobním preferencím i chutím. Je jasné, že pokud máte ve tři hodiny odpoledne chuť na pár broskví, můžete si je dopřát, ačkoli jste celé dopoledne nejedli nic jiného, než ovoce. Pořád lepší než smažené bramborové lupínky!

Kromě snižování rizika rakoviny pomáhají čerstvé plody při kontrole hladiny cholesterolu a tuků, nemluvě o množství antioxidantů, které odstraňují volné radikály z těla. Mimochodem, na ty je vyloženě bohatá borůvka. Už jste si ji byli nasbírat?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat