Prostreno.cz

Překvapivé faktory, které oslabují imunitní systém. Na vině je i samota

Stejně jako v zimě, i v létě je třeba o svou imunitu svědomitě pečovat. Přesně z tohoto důvodu byste měli omezit spotřebu sladkostí a častěji se vídat se svými přáteli. A co s tím vším má společného opalování?

Asi každý z nás už někdy v životě slyšel, že dostatek spánku, vyvážená strava nebo pravidelný pohyb imunitní systém posiluje. To ale pořád ještě neznamená, že když budete alespoň nějaké z těchto nepsaných pravidel pevné obranyschopnosti dodržovat, bacily se vám obloukem vyhnou – bohužel. Stále je tu totiž mnoho nečekaných faktorů, které dávají vašemu imunitnímu systému pěkně na zadek. A tyhle pro vás možná budou velkým překvapením! Zdaleka tedy ne příjemným…

Samota. No jako vážně

Vyznáváte poustevnický styl života? Trávíte večery nad knihou? S kamarády a známými se sejdete, tak říkajíc, jednou za uherský rok? Počítejte s tím, že každá bakterie, která kolem vás proletí, bude mít hodně usnadněné podmínky, aby vás „dostala“. Ptáte se, co má samota společného se slabou imunitou? Podle amerických vědců a závěrů jejich studie z roku 2009, úplně všechno.

Z poznatků tohoto průzkumu totiž vyplynulo, že lidé, kteří mají hodně přátel a žijí pestrým společenským životem, jsou výrazně odolnější vůči nemocem. Ačkoli přiznáváme, že to celé zní hodně prapodivně, experti si za tímhle tvrzením skálopevně stojí.

Nadmíra opalování. Na to extra pozor

Léto už oficiálně započalo, takže je jasné, že na veřejných koupalištích, u rybníků a řek je k vidění hodně ležících těl, která „chytají bronz“. Je jedno z nich vaše? Nechceme vás odrazovat od prázdninových radovánek, ale s pobytem na slunci to moc nepřehánějte. Odborníci se totiž netají názorem, že nadměrné opalování způsobuje organismu oxidační stres. Ten prý patří na seznam největších nepřátel imunity!

Sladkosti. Z těch vážně nic dobrého nekouká

Varování, jež na klidu rozhodně nepřidá, přinášejí i britští lékaři. Ti jsou na základě své nedávné studie přesvědčení, že 100 gramů cukru, což je mimochodem ekvivalent jednoho litru koly, snižuje schopnost obranyschopnosti o 40 %. Tento drtivý efekt pomalu začíná bezprostředně po konzumaci „bílého zla“ a zpravidla trvá několik hodin. Dejte si tedy pozor i na sladké, za uspokojení vašich chuťových buněk si nechá draze zaplatit!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat