Prostreno.cz

Přírodní stévie vede nad bílým rafinovaným cukrem

Stévie je přírodní sladidlo, které pochází z rostliny stevia rebaudiana, jenž byla poprvé objevena v Paraguayi domorodým obyvatelstvem. Co se stane, když její účinky porovnáte s rafinovaným cukrem? Sami se rozhodněte, která varianta je pro vás lepší!

Stévie je dostupná v mnoha formách. Nejoblíbenější je bílý práškový extrakt, ale k mání jsou i malé granule, sušené listy či tekutý extrakt, s pomocí kterého si mnozí lidé sladí třeba kávu. Dělají dobře? Stévie coby přírodní sladidlo se od rafinovaného cukru liší mnoha způsoby. Experti na výživu dokonce poukazují na několik důvodů, proč je stévie lepší volbou než sacharóza, ať už jste diabetik, nebo se jen snažíte přijmout zdravější životní styl.

Prokazatelná síla

Listy rostliny stévie jsou přibližně 40krát sladší než cukr – a sladké práškové sladidlo je až 200–300krát sladší. To znamená, že pro většinu receptů postačí jen malé dávky. Navíc doba skladovatelnosti sladkého listu je asi 5 let, takže se jedná o dobrou investici.

Žádné kalorie

Sacharóza obsahuje spoustu kalorií, takže není divu, že se obezita stala celosvětovým problémem. Podle dietologů jsou statistiky dokonce třikrát děsivější než před 30 lety. Naštěstí stévie neobsahuje žádné kalorie. I když se v žádném případě nejedná o „hubnoucí produkt“, obrovský potenciál a výhody této rostliny jsou zřejmé. Proč do sebe přijímat víc kalorií, než je nezbytně nutné?

Potlačení chuti k jídlu

Jak všichni vědí, cukr je návykový. Umělá sladidla, jako je aspartam nebo sukralóza, nemusí vykazovat žádné kalorie nebo glykemický index, ale stále nikdo nevyvrátil fakt, že podporují chuť na sladké. Docela paradox. Navíc se prokázalo, že umělá sladidla způsobují bolesti hlavy, závratě, vyrážky i nerovnováhu žaludku. To stévie je vůči lidskému organismu v mnoha ohledech šetrnější, a prý, aspoň podle vědců, chuť na sladké spíš potlačuje. Však ji třeba Japonci coby sladidlo schválili již v 70. letech.

Bezpečnost pro diabetiky

Důvodem, proč je cukr pro diabetiky tak špatný, je, že obsahuje velké množství sacharidů, k jejichž porovnávání slouží systém zvaný glykemický index. Pro představu, jablko má GI 30, stévie nulu. Tahle rostlinka je tedy pro diabetiky „jako dělaná“.

Regulace hypertenze

Po celé generace rodné kmeny v Jižní Americe používaly stévii k oslazení bylinných čajů. Kromě tohoto účelu stévie sloužila i ke snížení krevního tlaku u lidí trpících hypertenzí. V současné době jihoameričtí lékaři oficiálně předepisují léčivý přípravek obsahující stévii, který podle nich pomáhá kontrolovat vysoký krevní tlak. No tak za pokus to možná stojí…

Léčba kandidózy

Kvasinka Candida albicans je houba, která běžně žije v lidském těle již od narození. Někdy však dochází k jejímu přemnožení, což vede k infekci, která se může projevovat průjmem, nevolností a zvracením. Hlavním viníkem této kandidózy je přitom fermentace cukru ve střevě, což opět nahrává konzumaci stévie. Ta totiž kandidózu nepodporuje už jen proto, že bezpečně nahrazuje rafinovaný cukr. Tak co, zkusíte ji?





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat