Prostreno.cz

Mytí rukou je základním elementem hygieny

Existuje jedna každodenní činnost, která – vykonáváme-li ji pořádně – nám či našemu okolí může zachránit život. Obyčejné mytí rukou.

Velmi pravděpodobně jsme se mytí rukou naučili v okamžiku, kdy jsme dosáhli na umyvadlo nebo vodovodní kohoutek. A přesto se mnozí z nás za ta léta praxe nenaučili o čistotu svých rukou za pomoci mýdla a vody pořádně postarat. Zkuste se někdy porozhlédnout v umývárně na veřejných toaletách – kolik lidí zde mytí rukou věnuje odpovídající péči? A nejste jedním z nich?

Mytí rukou by mělo být samozřejmým rituálem v jakémkoli ročním období, v jakoukoli denní dobu. Ale s nadcházející chřipkovou sezonou se jeho důležitost ještě zvyšuje.

Kdy si bezpodmínečně umýt ruce?

Každý snad ví, že voda, mýdlo a důkladné umytí je samozřejmostí poté, co použijeme toaletu (ano, milí pánové, i když jdeme jen „na malou“), než zasedneme k jídlu (či než začneme vařit) nebo například po práci se syrovými potravinami (především živočišného původu).
Důležité ovšem je umýt si pečlivě ruce i v následujících situacích:

  • před a poté, co se staráte o nemocného (i kdyby šlo „jen“ o vaše nemocné dítko nebo kdybyste někomu podávali jeho léky)
  • než si pochováte dítě (to opravdu dodržujte, především přijdete-li na návštěvu do rodiny s miminkem – řada rodičů se cítí trapně, když mají poslat své hosty do koupelny, ale věřte, že by to nejraději udělali, takže to čiňte automaticky)
  • když zakašlete, kýchnete nebo se vysmrkáte
  • po jízdě dopravním prostředkem
  • poté, co jste přišli do kontaktu se zvířetem, jeho hračkami, jídlem nebo třeba toaletou
  • když pracujete s něčím „kontaminovaným“ (sem patří například odpadkový koš, hadr na podlahu, špinavé prádlo do pračky apod.)
  • skončíte-li práci na zahradě
  • dostanete-li se do kontaktu s tělesnými tekutinami (krev, moč, sliny apod. – včetně těch vlastních nebo vašich dětí)
  • než si začnete aplikovat kontaktní čočky

Jistě by každý z nás vymyslel i řadu dalších situací. Nejlepší je asi řídit se pravidlem, že v případě mytí rukou znamená více opravdu více – mýdlem a vodou nemůžete nic zkazit.

Jak na správné mytí rukou

I když si myjeme ruce již od dětství, nemáme žádné záruky, že postupujeme správně. I mytí rukou má totiž svá pravidla. Tak předně nestačí jen opláchnutí dlaní pod vodou – nutné je použít i mýdlo (voda by měla být teplá a tekoucí).

Ruce si nejprve navlhčete, pak na ně naneste mýdlo a myjte je po dobu nejméně 20 vteřin. Nevynechejte ani hřbety, zápěstí a prostory mezi prsty. Před mytím si sundejte veškeré šperky včetně hodinek, právě ty jsou totiž pro mikroby skvělým úkrytem. To mimochodem platí i o dlouhých nehtech – pokud se jimi pyšníte, nezapomínejte pořádně umýt (třeba za pomoci jemného kartáčku) i prostor pod nimi. Poté ruce důkladně opláchněte a osušte.

Nejvhodnější jsou samozřejmě jednorázové papírové ručníky, ale těžko je budete mít i doma – proto látkový ručník „na ruce“, který vám visí v koupelně, pravidelně a často vyměňujte za čistý.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat