Prostreno.cz

Kousek cibule denně je převlečený doktor

Je jasné, že cibule svede divy na všech frontách, na které se „postaví“. Věděli jste, že dokáže podstatně zmírnit alergické reakce? Ale poskytuje i ochranu před trombózou, všemožnými záněty a rakovinou.

O tom, že cibule je výborným pomocníkem při vaření, by bylo nejspíš úplně zbytečné vás přesvědčovat, viďte? Vždyť to s největší pravděpodobností víte moc dobře sami. My se vás teď spíše budeme snažit „přemluvit“, abyste si každý den dali její kousek – tedy pochopitelně za předpokladu, že vaše zažívání nebude nic namítat. Co všechno tím získáte? O těchto výhodách prostě musíte vědět!

Zmírnění alergií? Přesně tak

Hlásíte se do kategorie nešťastníků, které naprosto vykolejí pyly, srst čtyřnohých mazlíčků nebo prašné prostředí? Podle expertních odhadů trpí nějakou formou alergie zhruba třetina tuzemáků, takže vaši indispozici jistě chápe kdekdo. Co s tím? Mohla by pomoct každodenní konzumace cibule – a to jako bez legrace. Ochucovadlo, které dobře znali již staří Egypťané, obsahuje unikátní antibakteriální látku zvanou alicin. Té závěry mnoha studií přisuzují schopnost zmírnění alergických příznaků. Ovšem alicin prý také poskytuje prevenci před rakovinou, trombózou, různými záněty nebo diabetem. To přece vůbec nezní marně…

Cholesterol v normě a srdce v kondici

Další předností cibule je skutečně chvályhodný podíl antioxidantů, zejména tedy kvercetinu (někdy se píše jako quercetin). Přírodní látka ze skupiny flavonoidů se vyznačuje nejen protiplísňovými, ale i antibakteriálními vlastnostmi, přičemž přispívá k redukci škodlivého LDL cholesterolu. Tedy alespoň tak to sdělují poznatky americké studie, o níž byste se dočetli v magazínu Journal of Nutrition. Stabilizovaná úroveň cholesterolu pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém a značně snižuje riziko jeho poškození. Proč toho tedy nevyužít?

Bezproblémové zažívání jako jasná věc

Přírodnímu daru se štiplavou chutí nelze odepřít ani to, že platí za bohatý zdroj vlákniny. Tato významná složka stravy pozitivně působí na střeva, zatímco stimuluje aktivitu žluči i žaludečních šťáv. Přesně tím podporuje funkce celé soustavy, takže může být efektivním lékem na zácpu, průjem, pocit těžkosti, nadýmání i nevolnost. Co k tomu dodat – cibule vám prospěje od hlavy až k patě!

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat