Prostreno.cz

Důležitost selenu pro naše tělo

Naše tělo potřebuje pravidelný přísun vitaminů a minerálů a nejlépe od každého něco. Ani přísun selenu bychom neměli podceňovat, hraje v našem organismu hned několik důležitých rolí. Víte, co všechno může způsobit jeho nedostatek? Máme pro vás hned několik důvodů, proč byste neměli tento minerál podceňovat a kde ho snadno najdete.

Selen je esenciální stopový prvek, který má pro lidský organismus, i přes svou toxicitu, značný význam. Poznejte všechny jeho účinky.

Zvyšuje imunitu

Studie prokázaly, že selen je důležitým prvkem podílející se na stimulaci protilátek, které vyhledávají a ničí virové, bakteriální a houbové infekce v těle.

Zmírňuje zánět

Kromě toho, že posiluje imunitní systém, selen také chrání vaše tělo před běžným opotřebením způsobeném stárnutím. Bylo prokázáno, že selen snižuje oxidační stres v organismu, který je častým důvodem vzniku zánětlivých stavů, jako je revmatoidní artritida, dna, psoriáza a lupus.

Zlepšuje činnost štítné žlázy

Pokud jde o endokrinní systém a regulaci hormonů v těle, je nejdůležitější zdravá štítná žláza. Výzkum prokázal, že selen je nezbytnou složkou pro udržení správných funkcí štítné žlázy a přispívá i k regulaci produkovaných hormonů. Bez selenu nemůže být produkován hormon T3, který je podstatný pro celou řadu funkcí našeho těla.

Zmírňuje projevy astmatu

Nedostatek selenu je považován za jeden z příčin vzniku astmatu, a proto se při léčbě tohoto respiračního onemocnění dbá na pravidelný přísun tohoto minerálu.

Podporuje plodnost

Selen podporuje motilitu spermií a zvyšuje průtok krve v těle. Jedná se o dva hlavní procesy, které jsou zodpovědné za mužskou plodnost. Ukázalo se, že selen u žen snižuje riziko potratu.

Pro zdravé srdce

Další funkcí selenu je přirozené ředění krve, což snižuje pravděpodobnost tvorby krevních sraženin a také se ukázalo, že snižuje množství LDL cholesterolu, které se vytváří jako plak v tepnách a cévách. Tento plak může vést k ateroskleróze, infarktu a mrtvici, takže selen je silným preventivním pomocníkem proti srdečním onemocněním.

Zmírňuje projevy stárnutí

Selen působí jako silný antioxidant v těle a stimuluje tvorbu dalších antioxidantů, čímž pomáhá bojovat proti volným radikálům v těle. Tyto radikály jsou úzce spojeny s procesem stárnutí a jsou jednou z primárních příčin vrásek, věkových skvrn, povislé kůže, oslabených svalů a obecně staršího vzhledu.

A kde selen hledat?

Zdrojů selenu máte na výběr hned několik, je přítomen například v oříškách, špenátu, chia semínkách a hnědé rýži. Selen najdete taky v rybách a mořských plodech mezi nejbohatší zdroje selenu patří halibut, tuňák, krab, sleď a humr. Dalším dobrým zdrojem jsou produkty živočišného původu. Mezi ně patří například ledvinky, hovězí maso, kuřecí prsa, krůtí maso a vejce.

Jak vidíte zdrojů selenu je opravdu nespočet, proto pokud dbáte na pestrou stravu není ani nutné sahat po doplňcích stravy. Za optimální denní příjem, který se dá při běžné vyvážené stravě snadno dosáhnout, se považuje 1 μg selenu na 1 kg tělesné hmotnosti.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557551/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat