Prostreno.cz

Těstoviny, které si můžete dopřát i při dietě a nepřiberete

Léto přímo vybízí k lehkým zeleninovým salátům s těstovinami a dresinkem, ale pokud nebudeme věnovat pozornost volbě těstovin, může nás nemile překvapit náhlý přírůstek hmotnosti. Přesto pokud patříte mezi milovníky těstovin a těstovinových salátů, máme pro vás hned několik druhů těstovin, které si můžete dopřávat bez výčitek. Tak jaké si vyberete?

Na trhu najdete spoustu druhů těstovin a každé mají něco do sebe, ale pokud zrovna držíte dietu, nebo si chcete svoji vysněnou hmotnost udržet, je dobré naučit se orientovat mezi těstovinami a sáhnout po těch pravých. A jaký je výběr?

Celozrnné těstoviny

Tyto těstoviny jsou vyrobeny z takzvané semoliny, to znamená, z tvrdé pšenice nebo z celozrnné, špaldové mouky. Dnešní trh, ale nabízí i mnohem větší výběr z ostatních obilovin např. žita, ječmene, amarantu, pohanky, cizrny atd. Tyto těstoviny bývají ještě často obohaceny například spirulinou či různými druhy zeleniny. Celozrnné těstoviny si můžete dopřát k obědu a před sportem. K večeři, ale už nejsou zrovna nejvhodnější, případně jen ve velmi malém množství.

Proteinové těstoviny z luštěnin

Dalo by se říci, že se jedná poměrně o novinku na trhu, jde o proteinové těstoviny, které se vyrábí například ze sóji či z černých fazolí. Vynikají vysokým obsahem bílkovin, mají nízký glykemický index a neobsahují lepek ani laktózu. Tento druh těstovin je velmi vyhledávaný sportovci, jsou vhodné na konzumaci po cvičení a také jako lehká večeře.

Proteinové těstoviny z živočišných bílkovin

Tyto těstoviny jsou velmi podobné těm předchozím, akorát zdrojem bílkovin nejsou luštěniny, ale bílkoviny živočišného původu, vyrábějí se z vaječného bílku. Výhodou těchto těstovin je to, že neobsahují téměř žádný cukr a tuk, jde pouze o kvalitní bílkovinu. Další co oceníte je jejich rychlá příprava, jsou již tepelně upravené a proto se již nemusí vařit, stačí je případně pouze ohřát. Jsou přirozeně bezlepkové a oceníte je také po fyzické aktivitě a jako lehkou večeři.

Konjak neboli zeleninové těstoviny

Těstoviny Konjak se vyrábějí ze stejnojmenné rostliny, která se též nazývá zmijovec indický, roste převážně v Japonsku, Číně a Jižní Koreji. Hlíza této rostliny připomíná tvar brambory, tato hlíza se suší a používá se k výrobě mouky. Z této mouky jsou poté vyráběny tyto konjakové těstoviny. Výhodou těchto těstovin je to, že mají nulovou kalorickou hodnotu, neobsahují žádné cukry, tuny, ale pozor ani bílkoviny. Obsahují pouze vlákninu a jsou bezlepkové. Oceníte je při redukci hmotnosti, jsou vhodné jako příloha k hlavnímu chodu i jako lehká večeře.

Těstoviny z čerstvé zeleniny

V poslední době jsou také velmi populární takzvané spiralizéry, kterými si snadno připravíte domácí těstoviny z čerství zeleniny, například z batátů, okurek, cuket atp. Již nejlevnější ruční spiralizér lze zakoupit kolem dvou stovek, což je velmi malá investice do vašeho zdraví. Přínosy zeleninových těstovin se liší podle toho, jaký druh zvolíte, ale nemůžete udělat chybu. Vždyť základem dietního jídelníčku je přísun čerstvé zeleniny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat