Prostreno.cz

Alkohol a léto. Kolik je málo a kolik už naopak moc

Letní období přímo vybízí k tomu, aby si člověk dal sklenku dobře vychlazeného vína či piva, nebo třeba i osvěžujícího koktejlu. Večírky, grilovačky, venkovní posezení v restauracích. To všechno jsou místa, kde na vás číhá alkohol. Co všechno vám hrozí? Můžete se kvůli němu i spálit na slunci!

Alkohol není samozřejmě škodlivý pouze v horkých prázdninových měsících, nicméně přece jenom je v tomto období ještě rizikovější! Jeho složení a účinky během slunečních dní nabírají na obrátkách a mohou způsobit více problémů, než si myslíte. Na co byste si měli dávat pozor?

Rychlá dehydratace

Je všeobecně známo, že nápoje s obsahem alkoholu nemají na lidské tělo dobrý vliv, ba naopak. Jedním z problémů, se kterým se můžete setkat, je dehydratace. Jestliže sedíte celé odpoledne na sluníčku a k tomu popíjíte koktejly, dejte si pozor, aby to s vámi neseklo! Vždy myslete na to, že jedna sklenka něčeho ostřejšího se rovná jedné sklence vody. Tu rozhodně mějte stále po ruce a průběžně tím tělu dodávejte dostatek tekutin. Vyhněte se tvrdému alkoholu a popíjejte raději vinné střiky nebo pivo. Také dostatečně jezte! Pít na lačný žaludek není nejšťastnější nápad!

To správné množství

I když si možná myslíte, že popíjíte normálně, tedy jako vždycky, nemusí tomu tak být. Zamyslete se nad tím, že například v zimních měsících jste se s přáteli scházeli u vašeho oblíbeného stolu až večer. V kolik se ale scházíte, když je venku krásné počasí? Někdy třeba už ráno, po obědě či odpoledne. Platí, že čím dřív se sejdete, tím víc toho také vypijete. Nastavte si své limity!

Pozor při opalování

Vědci již několikrát poukázali na to, že při konzumaci alkoholu se zvyšuje riziko spálení! Vaše tělo je náchylnější, takže můžete zčervenat jako raci o hodně rychleji, než kdybyste pili jenom vodu! Proto pokud se přece jenom toužíte opalovat, zvolte opalovací krém s dostatečně vysokým faktorem a mažte se průběžně po celou dobu pobytu na slunci!

Více úrazů

Stačí jedna sklenička dobrého vína a hned máte větší kuráž! Skočit salto do bazénu najednou není žádný problém! Ano, pokud si dáte panáka něčeho ostřejšího, dodá vám to odvahu. Rozhodně se ale nepřeceňujte! A to hlavně u vody. Může se stát, že vám dojdou síly. Zlomeniny, říznutí, ale třeba i popálení od ohně. Všechna tato rizika se s pitím v létě zvyšují, proto na to pamatujte a zkuste se v tomto ohledu držet spíše při zemi.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat