Prostreno.cz

K letnímu hubnutí si dopřejte nízkokalorický meloun

Léto bez melounu si snad už nedovedeme ani představit, tohle letní ovoce je populární po celém světě. V létě příjemně osvěží a dodá tělu potřebnou hydrataci. Ale co meloun a dieta, jde to vůbec? Lze si udržet štíhlou linii s pomocí melounů? Možná budete překvapeni.

Jistě už jste slyšeli i o melounové dietě, ale tu teď necháme stranou. Meloun je ve skutečnosti zelenina a konzumace zeleniny přece není na škodu, ale jak se říká, všeho s mírou. Meloun sice patří vedle okurek či dýní do čeledi tykvovitých, ale oproti svým druhovým sourozencům má značný obsah cukru. A to už může být při nadměrné konzumaci problém. Tak jak je to s melouny doopravdy?

Kolik má kalorií?

Melouny mají nízkou energetickou hodnotou, přibližně 19–35 kcal na 100 g (v závislosti na odrůdě). Nejméně kalorií má vodní meloun, více kalorií pak najdete v cukrových melounech. Zatím zní meloun dost lákavě, ale co jeho glykemický index?

Vysoký glykemický index

Vodní meloun má glykemický index 71, který je považován za vysoký. Tato glykemická zátěž však může být kompenzována jinými potravinami s nízkým obsahem cukru. Pouze lidé, kteří se snaží sledovat příjem cukru, by měli být při jídle tohoto ovoce opatrní. Nicméně s omezenou mírou je tu jen malé nebezpečí, že toto ovoce způsobí nadbytek hmotnosti. Vodní a cukrové melouny způsobují rychlý vzestup cukrů v krvi, a proto nejsou vhodné pro diabetiky a s jejich konzumací by měli být opatrní.

Doplní tělu tekutiny

Více než 90 % melounu se skládá z vody, která je klíčová pro ztrátu hmotnosti a také zajišťuje hydrataci našeho organismu. Pokud pravidelně hydratujete tělo s nízkokalorickými druhy ovoce, jako je právě meloun, je méně pravděpodobné, že vás přepadnou nezvladatelné chutě a sníte něco kalorického.

Obsah vlákniny

Co se týče vlákniny, tak meloun zrovna nijak nevyniká. Pokud jste zrovna v redukční dietě, nebo si chcete udržet hmotnost, není vůbec od věci k melounu přidat potraviny bohaté na vlákninu. Co si takhle k melounu dát ještě hrst oříšků, nebo ho zakomponovat do ovocného salátu  s jablky, která mají vlákniny na rozdávání? Vláknina je klíčová pro správnou funkci střev, urychluje metabolismus a zlepšuje absorpci živin.

Plný antioxidantů

Antioxidanty nalezené ve vodních melounech, jako je lykopen a další flavonoidy, mohou pomoci snížit pravděpodobnost srdečních onemocnění, což se často projevuje ve spojení s obezitou a při problémech s nadváhou. Zlepšením celkového zdraví a metabolismu vám tyto antioxidanty pomohou spálit více tuku.

A kdy je ten správný čas na porci melounu?

Jak se říká všeho s mírou, meloun využijte jako dopolední či odpolední svačinku, nebo jako sladkou tečku po zdravém obědě. Večer se melounu raději vyhněte, obsahuje rychlé cukry, a navíc vysoký obsah vody, by vás mohl večer nutit k častému močení a tím by vám narušil i spánek. Meloun je ideální konzumovat také před a po cvičení, dodá tělu rychlou energii, kterou během i po cvičení využijete.

Zdroj: www.beautytips.com, www.eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat