Prostreno.cz

Kokosový versus olivový. Který olej je pro vás lepší?

Pravděpodobně už víte, jakou roli hraje tuk ve vašem těle. Organismus se bez něj neobejde! A který že je ten pravý? Rozdíly mezi kokosovým a olivovým olejem existují!

Někteří odborníci se domnívají, že olivový olej je pro vaření nejvhodnější. Jiní spíš hlasují pro olej kokosový, a to už jen proto, že udržuje nízkou hladinu cholesterolu. Je jasné, že oba druhy tolik populárních olejů mají své příznivce i odpůrce. A nutno dodat, že ačkoli oba nabízejí jisté přínosy pro zdraví, jsou mezi nimi jemné rozdíly.

Nasycený tuk nebo mononenasycený tuk

Kokosový olej a olivový olej? Oba jsou vyrobeny ze 100 % tuku, přičemž každá lžíce ho obsahuje 14 g. Skutečný rozdíl je v typech tuků.

Olivový olej obsahuje mononenasycené tuky, které jsou dobré pro srdce. Tento druh tuku je k dispozici také v jiných potravinách, jako jsou semena, ořechy a avokádo. Používání olivového oleje pro vaření přitom skutečně může snížit hladinu špatného cholesterolu (LDL). A jak je to u „protistrany“?

Asi 85 % tuku v kokosovém oleji je nasycený tuk, který má špatnou pověst, na základě které způsobuje onemocnění související se srdcem. Ale dobrou zprávou je, že podle některých výzkumů zmíněné nasycené tuky riziko kardiovaskulárních onemocnění nezvyšují.

Kouřový bod

Už jste někdy slyšeli o kouřovém bodě u olejů? Jedná se o mezní teplotu, při které se rozkládají tuky a produkují kouř, potažmo sloučeniny, které mohou být zdraví škodlivé. Co se týče porovnání obou zmíněných olejů, tak vyšší kouřový bod má olej kokosový.

Použití

Stále nemáte jasno v tom, na co který olej použít? Ten olivový je obvykle levnější a považuje se za vhodnou volbu pro vaření masa a zeleniny  – při nízkých teplotách. Vysoce kvalitní extra panenský olivový olej se pro tepelnou úpravu nedoporučuje, neboť dochází ke zničení vitaminu E a polyfenolických sloučenin.

Ve srovnání s olivovým olejem je „kokosák“ drahou možností, nicméně hodí se k pečení, vaření a mírnému smažení – se středním bodem kouře.

Přínosy pro zdraví

Díky výše uvedenému porovnání olivového a kokosového oleje jsou známé výhody a nevýhody obou položek.

Jak již bylo zmíněno, olivový olej je považován za zdravý tuk, protože je napěchován mononenasycenými mastnými kyselinami. Tyto mastné kyseliny hodně přispívají ke snižování hladin špatného cholesterolu a rizika srdečních onemocnění. Pomáhají také kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Kokosový olej sice obsahuje vyšší množství nasycených tuků, ale odborníci se domnívají, že může být mimořádně prospěšný pro celkové zdraví. Hraje totiž roli v prevenci onemocnění srdce. Pokud vás zajímají spíš kalorie, tak u olivového připadne 120 kalorií na lžíci, kokosový má o 10 kalorií na lžíci víc.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat