Prostreno.cz

Co jíst a pít, pokud máte pořádnou kocovinu

Letní večírky jsou parádní, ale taky zrádné! Těžká jsou rána opilcova! Taky nemáte rádi ty stavy, kdy se vinou alkoholu cítíte naprosto příšerně? Ke střízlivosti se projezte a propijte!

Nadměrné pití může způsobit, že tělo ztratí vodu a živiny, což logicky vede k dehydrataci. Právě ta spouští bolest hlavy. Mezi další příznaky kocoviny pak patří pocení, třes, závratě a rozmazané vidění. Vše vyjmenované je důsledkem toho, že játra jsou ve špatném stavu a potřebují se zbavit veškerého etanolu. Jak jim pomoci? Jednoduše. Stačí vědět, co jíst a pít!

Avokádo

Při nadměrné konzumaci alkoholu tělo přichází o draslík. Vinou jeho nedostatku organismus není schopen udržet homeostázu buněčné tekutiny, což může způsobit příznaky, jako jsou závratě, svalové křeče a slabost. Avokádo přitom zásoby draslíku doplňuje. Zároveň nabízí slušné množství vitaminu B6, vlákniny, zdravých tuků a karotenoidů.

Sušené meruňky

Draslík se dá doplnit i díky sušeným meruňkám. Polovina šálku přitom obsahuje asi 33 procent denní dávky. Meruňky se zároveň postarají o rychlou dodávku energie, která po prohýřené noci jistojistě chybí.

Fazole

Drinky všude, kam se podíváš? Určitě mohou za to, že tělo postrádá hořčík, který na vzniklou situaci reaguje úzkostí, svalovými křečemi a nepravidelným srdečním tepem. Náprava? Snadná! Šálek vařených fazolí obsahuje více než 28 % doporučeného denního příjmu hořčíku. Poskytuje také vitaminy B, které podporují energetický metabolismus. Fazole by tedy neměly na krizovém seznamu možných jídel chybět!

Losos

V noci jste tančili, ale ráno nemůžete pohnout ani palcem u nohy? Pokud se kvůli kocovině cítíte unaveně, pošlete někoho pro lososa. Mastné kyseliny DHA a EPA, ale také vitamin B12, vám udělají dobře! Při myšlence, že bystě do sebe měli dostat rybu, šílíte? Nevadí, zkuste zeleninu.

Brokolice

Brokolice není pro mnoho lidí ve střízlivém stavu lákavá, natož při kocovině. Berte ale v potaz, že když pijete alkohol, tělo přichází o kyselinu listovou, což taktéž způsobuje únavu. Šálek vařené brokolice obsahuje 42 % doporučeného denního příjmu folátu. Poskytuje také množství vitaminu C, vlákniny a vitaminu K. Brokolice má protizánětlivé vlastnosti, které pocházejí z obsahu antioxidantů. Tyto antioxidanty pomáhají eliminovat volné radikály, což se při kocovině taky hodí. (K brokolici ideálně podávejte sladké brambory.)

Alkoholová intoxikace může přímo ovlivnit schopnost vašeho organismu metabolizovat cukr. Proto byste měli zvážit konzumaci nerafinovaných sacharidů. A co je vhodné pít? Brusinkovou nebo jablečnou šťávu. Podobné sladké nápoje obsahují fruktózu, která je zdrojem okamžité energie. Vhodná je i šťáva rajčatová, stejně jako kokosová voda.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat