Prostreno.cz

Jak přežít dovolenou ve zdraví i velkých váhových následků

Chcete si volné dny v exotických krajích užít, ale nic neriskovat? Pak nepodceňujte pitný režim a fyzickou aktivitu v příjemném režimu. A proč je dobré přivést si z domova krabičku poslední záchrany?

Tak a je to tady. Už za pár hodin budete s pečlivě zabalenými zavazadly sedět v letadle a těšit se na to, že si teď příštích pár dní konečně přispíte a celkově si odpočinete. Už jen samotná představa takového blaha vás naplňuje štěstím? No samozřejmě, dovolenou přece potřebuje každý. Ovšem pozor, i během ní byste měli dodržovat jistá pravidla, díky kterým se domů nevrátíte s nadváhou a zdravotní komplikací. Na co tedy určitě nezapomínat?

Pohyb? Ten není radno podceňovat

Tak jasně, že vás teď asi nejvíc láká plážové lehátko v těsné blízkosti baru, které je strategicky umístěno pod palmou, a to přesně v polovině vzdálenosti mezi mořem a hotelovým bazénem. A máte plné právo si ho užít! Nicméně by to kromě ležení a občasného plavání chtělo i nějakou fyzickou aktivitu, protože ochutnávky místní kuchyně a sladkých koktejlů by se vám mohly vymstít. Co se v takovém prostředí přímo nabízí? Přece dlouhé večerní procházky po pláži!

Poznatky výzkumu zveřejněné v magazínu Journal of Experimental Biology informují o tom, že chůze po písku vyžaduje třikrát více energie oproti stabilnímu povrchu, což pochopitelně urychluje spalování kalorií. Náročnější špacír také efektivněji posiluje lýtkové svaly, a pokud si navíc zujete i boty, odstraníte odumřelé kožní buňky z chodidel a pat. A to by šlo, no ne?

Pitný režim. Dejte si ale pozor na led

Že pít se musí, to je všeobecně známá věc. A v případě, že jste v místě, kde teploty atakují i čtyřicítku, to platí ne dvojnásobně, ale trojnásobně. Proto se snažte vypít minimálně dva doporučované litry vody, ideálně pak balené. Adekvátní příjem tekutin navíc udrží váš trávicí systém dobře fungující, což je jen k dobru.

Je asi zbytečné dělat si kdovíjaké iluze o tom, že na všech světových kontinentech je voda nezávadná, takže se pro všechny případy vyvarujte i ledu, který se vám barman bude snažit přidat do drinku. Včas ho upozorněte na to, že se bez něj docela klidně obejdete! Takových, co tak neučinili, a pak trávili dovolenou na toaletě, už bylo…

Mějte po ruce krabičku poslední záchrany

Ještě dřív, než vůbec opustíte svoji „rodnou hroudu“, zamyslete se nad tím, jaké léky a pomůcky skrývá váš záchranný domácí šuplík. Jistě se v něm nachází náplast, dezinfekce, prášky na bolest hlavy i teplotu, také medikament na rozbouřené trávení… Nikdo neříká, že s sebou musíte brát všechny tyto zásoby (to by vám při letištní kontrole asi stejně neprošlo), ale alespoň pár kusů si pro všechny případy přibalte. Nikdy nevíte, kdy se to může hodit…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat