Prostreno.cz

Rebarbora není jen do koláče. Překvapí vás i svými pozitivními účinky na zdraví

Reveň kadeřavá neboli rebarbora je dobře známá pro své růžové a šťavnaté listové stopky. Tato takzvaná „koláčová rostlina“ je ve skutečnosti extrémně kyselou zeleninou, která je však i trochu sladká. Jak působí na lidský organismus?

U rebarbory se konzumují pouze řapíky listů, a to tepelně zpracované, nikdy syrové. Skvěle chutnají coby součást tvarohových moučníků, náplní knedlíků, kompotů i různých polev. A to není vše. Rebarbora překvapuje i svými pozitivními účinky na zdraví. Co všechno svede?

Zklidňuje trávení

Rebarbora je potravina bohatá na vlákninu, proto je skvělá pro zmírnění příznaků spojených s nesprávným trávením. Výsledky výzkumů se shodují, že chrání stěny střev přes nadměrnou sekreci gastrointestinálních hormonů.

Působí jako prevence před osteoporózou

Vzhledem k tomu, že rebarbora je plná vitaminu K, není divu, že hraje důležitou roli v metabolismu kostí a je tak částečně zodpovědná za prevenci osteoporózy. Kromě toho, vitamin K posiluje kosti a tím snižuje riziko zlomenin.

Eliminuje oxidační stres

Poruchy mozku, jako je mrtvice, amyotrofická laterální skleróza a Alzheimerova nemoc se pojí s oxidačním stresem. Tento typ stresu často vede k tvorbě volných radikálů, které jsou zodpovědné za vývoj různých onemocnění mozku a neuronální apoptózy. Extrakt z rebarbory před těmito stavy chrání.

Pozitivně ovlivňuje zrak

Kromě toho, že je rebarbora plná vitaminu K, obsahuje i „áčko“, které je nezbytné pro udržení zdraví očí. Rebarbora se zároveň může pochlubit i luteinem, beta-karotenem a zeaxantinem. Všichni jmenovaní se podílejí na udržení ostrého zraku.

Zesiluje imunitní systém

Tato rostlina je skvělým zdrojem vitaminu C, v jehož režii je posilování imunitního systému. Zahrnujte ji do své stravy a buďte fit!

Snižuje rizika onemocnění srdce

Lykopen a další látky ukryté v rebarboře snižují riziko srdečního onemocnění. Tuto dobrotu by si proto měli dopřávat hlavně ti, kdo jsou pod tlakem.

Pomáhá při cirkulaci krve

Rebarbora neobsahuje mnoho železa a mědi. Na druhou stranu je domovinou pro množství látek, které stimulují tvorbu erytrocytů. Díky tomu se počet červených krvinek v těle zvyšuje a tím dochází k okysličování.

Stimuluje omlazení buněk

Pokud chcete vypadat mladší, jezte rebarboru. Živiny, které obsahuje pouhý jeden šálek rebarbory, jsou schopny rozjasnit pokožku a stimulovat omlazení buněk. Také chrání před volnými radikály a rozjasňují pleť.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat