Prostreno.cz

Ani rajčata nejsou bez cukru. Víte, kolik ho obsahují?

Rajčata jsou důležitou součástí téměř každé kuchyně. Patří k základním složkám mnoha receptů a zároveň vynikají báječnou chutí a zdravotními přínosy. Obsahují cukr? Takhle se to má s jejich nutričním profilem!

Rajče jedlé, též lilek rajče je trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Je považované za zeleninu, což však neznamená, že neobsahuje cukr. V podstatě ho za domovinu považují dva druhy přírodních cukrů, a to glukóza a fruktóza. Jeden velký kousek, který váží 170 gramů, obohatí vaše tělo o 3,25 gramu cukru. Je tohle dobrá zpráva třeba diabetiky? Hádejte!

Mohou diabetici jíst rajčata?

Diabetici mohou jíst rajčata, protože zmíněná zelenina má velmi nízký glykemický index. Zároveň se hovoří o slušném množství rozpustné vlákniny, která může zabránit špičkám v hladině cukru v krvi tím, že zpomalí vstřebávání glukózy ze střev.

Rajčata jsou také velmi dobrým zdrojem vitaminu C, vitaminu K, manganu a draslíku. Obsahují také lykopen, který je silným antioxidantem, jenž může zabránit poškození buněk vyvolaným volnými radikály. Všechny tyto živiny jsou pro diabetiky velmi dobré, nicméně i tak je třeba mít se na pozoru.

Plechovky, sklenice a krabičky. Proč se jich bát?

Existuje mnoho potravin vyrobených z rajčat, jako je rajčatová šťáva a rajčatová omáčka. Obsah sacharidů v těchto průmyslově zpracovaných dobrotách však může být vyšší. Přestože jsou dobrými zdroji vitaminů a lykopenu, výrobci často do rajčatových omáček a dalších produktů přidávají cukr a další složky, které mohou zvýšit hladinu glukózy v krvi. Proto vždy zkontrolujte štítek na obale! A pozorní buďte i vůči jiným druhům zeleniny.

Zelenina, která má vysoký obsah cukru

Třeba taková kořenová zelenina je na cukry vyloženě bohatá. V průměru 100 gramů poskytuje asi 4 gramy cukru. Mrkev, tuřín, kořen čekanky? Na obsah cukru žádná sláva! A ani takové chilli papričky nejsou bez viny. Radši je vyměňte za červené a žluté papriky, které mají o polovinu množství cukru méně, ačkoli chutnají sladčeji. Papriky nejíte? Pak si dejte pozor i na obyčejnou cibuli. Jeden průměrný kus může ukrývat až 5 gramů cukru. Šokující, že?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat