Prostreno.cz

Průjem či problémy s ledvinami. I to jsou nežádoucí účinky nadměrné konzumace rajčat

Milujete rajčata? To je dobře. Jsou totiž bohatým zdrojem různých živin včetně vlákniny, lykopenu, vitaminů A, C a K, luteinu, zeaxantinu a minerálů, jako je draslík. Mají však i svoji temnou stránku! Co se stane, když se jimi přejíte?

Rajské jablko je trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka. Nejen u vás v Česku je velmi populární. Podle usnesení Evropského parlamentu se prý jedná o nejčastěji pěstované ovoce na světě. Ano, slyšíte dobře, ovoce. Pokud se ho trochu přejíte, čeká vás nejedno nemilé překvapení. Jaké? Na tyhle nežádoucí účinky si dejte pozor!

Pálení žáhy

Protože rajčata jsou kyselá, jejich nadměrná konzumace může vést k pálení záhy. To se stává, když dvě prominentní kyseliny v rajčatech (citronová a malicová) podporují produkci příliš velkého množství žaludeční kyseliny, kterou jinak tělo potřebuje k rozkladu jídla. Stojí za zmínku uvést, že povaření rajčat nepomáhá.

Alergické reakce

Vyšší spotřeba rajčat může vést k alergickým reakcím, jejichž příznaky zahrnují kožní vyrážku, kopřivku, kýchání, kašel, svrbění v krku, ekzém a dokonce i otoky obličeje a úst. V případě alergií na rajčata se symptomy objevují brzy po jejich konzumaci. (Studie ukazují, že rajčata obsahují sloučeniny histaminu, které jsou zodpovědné za alergické reakce.)

Problémy s ledvinami

Problémy s ledvinami patří mezi další nežádoucí účinky, které se pojí s konzumací rajčat. To obvykle postihuje jedince, kteří mají pokročilé onemocnění ledvin. Z tohoto důvodu by se pacienti s chronickým onemocněním měli rajčatům vyhnout, a to kvůli vysokému obsahu draslíku, šťavelanu a vody.

Syndrom dráždivého střeva

Slupka a semena z rajčat mají dráždivý účinek, který může ovlivnit střevní výstelku, což vede k syndromu dráždivého střeva.

Průjem

Lidé s nesnášenlivostí rajčat mohou při zvýšeném příjmu těchto červených plodů trpět průjmem. Odborníci zároveň uvádějí, že syrové kousky mohou být zdrojem salmonely.

Nadbytek sodíku

Po konzumaci rajčatových omáček, které mají vysoký obsah sodíku, může dojít k přebytku tohoto minerálu. (Šálek rajčatové polévky obsahuje 700 až 1260 mg sodíku, zatímco konzervovaná rajčata mají průměrně 440 mg sodíku na šálek.)

Lykopenodermie

Rajčata obsahují velké množství (zdravého) lykopenu, což také představuje problém, protože nadbytek vede k lykopenodermii. To se projevuje jako hluboce oranžové zbarvení kůže.

Močové problémy

Rajčata a jiné kyselé potraviny mohou způsobit podráždění močového měchýře, které nahrává močovým problémům, jako je inkontinence a cystitida. Zvýšená konzumace rajčat stojí i za respiračními záležitostmi, migrénami, gastrointestinálními problémy, podrážděním očí a rtů.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat