Prostreno.cz

Hormony zpomalující proces hubnutí

I když se snažíte ostošest, ručička na váze se ne a ne pohnout? Je možné, že se proti vám spikly hormony, které negativně ovlivňují hladinu cukru v krvi, potlačují pocit hladu a zpomalují metabolismus!

Jste přesvědčení o tom, že vaše dietní ambice může sabotovat jen konzumace nevhodných potravin či sedavý životní styl? I když to teď asi bude znít divně – kéž by to bylo tak snadné! Při redukci váhy totiž leckdy člověku hází pomyslné klacky pod nohy i hormony, se kterými bývá špatné pořízení. To ale pořád ještě neznamená, že boj s nimi je marný! Kterému konkrétnímu nepříteli čelíte a jakou zvolit strategii?

Kortizol, společník v krizových situacích

Nebudeme si nic namlouvat – vyšponované nervy neprospívají absolutně ničemu. Pokud jste často nervózní, nečekejte, že vám práce v podobě rýsování křivek půjde jako po másle. Stres totiž zvyšuje hladinu kortizolu, což není něco, co byste právě potřebovali. Zvýšené množství tohoto hormonu negativně ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Podle odborníků rovněž brání spalování kalorií a ještě způsobuje chutě na sladké. Co s tím? Zkuste se stresovat co nejméně, jinak jsou všechny hubnoucí pokusy marné…

Ghrelin jako strůjce hladu

Další hormon, kterému je třeba trochu „domluvit“, je ghrelin. Jaká je jeho funkce v těle? Obecně lze říci, že čím prázdnější máte žaludek, tím vyšší je jeho hladina. Naopak s nasycením jeho úroveň klesá a mozek dostává jasné signály, že už nemáte hlad, takže další porci sotva zvládnete.

Pokud se ptáte, čím se dá úroveň ghrelinu o něco snížit, odpověď je jasná – zaměřte se na bílkoviny. Je vědecky dokázáno, že proteiny jeho „řádění“ hodně potlačují, takže si dejte třeba hrášek nebo porci batátů. Bohatými zdroji jsou však i ořechy, luštěniny a ryby – zejména pak makrela, sardinky nebo tuňák. Do svého jídelníčku nezapomeňte zařadit také sóju a libové maso.

Estrogen, typicky ženská záležitost

Estrogen je základním ženským hormonem, na němž stojí a padá pravidelnost menstruačního cyklu, schopnost reprodukce, kostní struktura nebo výkonnost metabolismu. Pokud není v normě, není o potíže nouze, protože se zpravidla objevuje nadměrné noční pocení či nevysvětlitelný přírůstek na váze. Jak hladinu estrogenu zase stabilizovat? Klíčem je zdravá a vyvážená strava plná vlákniny, vitaminů, minerálů a dalších cenných živin. Obzvláště se soustřeďte na hrách, sóju a tofu, neboť tyto potraviny dokáží nastolit hormonální pořádek.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat