Prostreno.cz

Jíte rychle? Pak se ale nedivte, že tloustnete

Dnešní doba se dá popsat asi jen jedním slovem – hektická. I vy často nestíháte, takže do sebe oběd prostě „naházíte“ s tím, že není zbytí? Koledujete si o srdeční potíže a mrtvici. Ale i naděje na redukci váhy takhle mizí v nenávratnu!

Znáte to trefné přísloví o tom, že pospíchat se má pomalu? Pokud jde o jídlo, platí to dvojnásob. Rychlé hltání totiž škodí nejen štíhlému pasu, ale přináší i vážná zdravotní rizika. Co všechno je v sázce? O tomhle byste vážně měli vědět!

Vysoké tempo jako strůjce katastrofy

Japonská studie, která byla představena na nedávné konferenci Americké kardiologické asociace (American Heart Association), hrozby spojené s rychlou konzumací jídla důkladně prověřila. Odborníci přizvali tisíc náhodně vybraných respondentů různého věku a z řad obou pohlaví, poté je rozdělili do třech skupin podle rychlosti jejich stravování. Nutno také dodat, že dobrovolníci absolvovali lékařskou prohlídku jak na začátku výzkumu, tak i na jeho konci, což bylo o pět let později. Když přišel čas na finální analýzu, experti se nestačili divit…

Mrtvice a cukrovka. Kvůli spěchu!

Z jejich poznatků totiž jednoznačně vyplynulo, že „kvapní jedlíci“ mají v krvi vyšší hladinu cukru i cholesterolu, což způsobuje náchylnost k obezitě, vývoji metabolického syndromu nebo cukrovce. Ovšem ve srovnání s těmi, kteří si u jídla „dávají na čas“, mají také podstatně větší riziko kardiovaskulárních chorob a mrtvice. Ano, takhle je situace vážná!

Talíř jako nepřítel

„Když spěcháte a jíte rychle, kolísá vám hladina cukru v krvi, z čehož vzniká inzulinová rezistence. To znamená, že tělo nemůže snadno absorbovat glukózu v krvi, takže budete potřebovat více a více inzulinu, aby se glukóza mohla dostat do buněk. Postupem času se tak může vyvinout diabetes 2. typu i vážné srdeční potíže, protože nadměrná hladina cukru poškozuje nervy i cévy,“ vysvětluje lékař a výzkumný pracovník Takayuki Yamaji, který studii prezentoval i na zmíněné konferenci. Co vy na to, teď už si na rychlost stravování dáte pozor?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat