Prostreno.cz

Zdravé potraviny s minimem kalorií. Tyhle můžete mlsat bez výčitek

Jak jste na tom s příjmem celeru, kapusty nebo mrkve? A kdy jste se naposledy pořádně zakousli do šťavnatého melounu? Na těchto přírodních darech je skvělé to, že jsou úžasně dietní, ale praskají ve švech výživnými látkami!

Zodpovědně dbáte o přísun vitaminů, minerálů i antioxidantů? Pak by vás mohlo zajímat, odkud se tyto cenné látky dají čerpat, aniž by to ohrozilo vaše pracně získané a štíhlé křivky. Co tedy můžete jíst s pocitem extra prospěšné nutriční hodnoty a ke všemu bez výčitek? Tyto potraviny by na vašem nákupním seznamu chybět určitě neměly!

Celer, nepodceňujte jeho sílu

Co se vám vybaví jako první, když se řekne celer? Možná vaše dětství a chvíle, kdy jste ho se znechuceným výrazem pečlivě vybírali z polévky. Ale ruku na srdce, neškodíte mu zbytečně? Vždyť vám nabízí bílkoviny, vitaminy skupiny B i požehnané množství „céčka“. Načerpáte z něj však také vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor. Tuto kořenovou zeleninu si odborníci spojují s redukcí cholesterolu a nižším rizikem rakoviny. Celer díky obsahu 50 různých sloučenin také tlumí menstruační bolesti a mírní migrény. Jistě vás zaujme i fakt, že má pouhých 16 kalorií na 100 g.

Byla by chyba zapomínat i na kapustu

Často opomíjená kapusta je báječným zdrojem vlákniny, draslíku i manganu, proto má velice pozitivní vliv na zdraví a celkovou kondici. Ovšem tenhle poklad je rovněž doslova napěchován antioxidanty s protizánětlivými vlastnostmi, které mají schopnost neutralizovat nahromaděné toxiny v těle. Jedno s druhým přispívá k léčbě bolestí rozličných původů. Ve 100 g kapusty číhá pouhých 43 kalorií, na druhé straně i benefity zahrnující podporu mozkových funkcí, omezenou pravděpodobnost diabetu a zrychlení metabolismu.

Mrkev, ta vám jenom prospěje

Pro milovníky zeleniny je mrkev naprostou klasikou. I když se ví, že tato rostlina pochází z jižní Asie, přesněji z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, stále není jasné, jak se odtud dostala až k nám. Bezpečně se však ví to, že prospívá zraku i celému kardiovaskulárnímu systému, pomáhá ničit buňky leukemie, posiluje paměť a předchází kognitivním dysfunkcím. Počet kalorií v jednom šálku se pohybuje kolem 40, což spálíte „natotata“.

Meloun, typicky letní dobrota

Šťavnaté melouny nejsou jenom sladké a všemi milované, ale i nesmírně zdravé. Platí totiž za vskutku bohatou zásobárnu antioxidantů, kyseliny listové, vitaminů A, B, C, jódu, vápníku, železa a lykopenu, který předchází rakovině. To nejlepší na konec? Stogramová porce vám „daruje“ v průměru 30 kalorií, tudíž i meloun se dá mlsat naprosto s klidným svědomím!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat