Prostreno.cz

Glycerin se přidává hlavně do krémů. Můžete ho ale dokonce i jíst

Glycerin bývá běžnou přísadou hydratačních krémů a mýdel. Má řadu působivých přínosů pro zdraví, a dokonce ho lze i jíst! Co všechno od něj můžete čekat?

Glycerin? Jedná se o hygroskopickou bezbarvou viskózní kapalinu bez zápachu, která je součástí kosmetických produktů, sirupů proti kašli i pekařských výrobků. Odborníci říkají, že je bezpečné ho konzumovat (tedy pouze ten určený pro potravinářské použití a vysoce kvalitní), nicméně pouze omezeně, neboť má více kalorií než standardní cukr. A co jeho zdravotní přínosy?

Zabraňuje dehydrataci

Časté koupání v létě, chladný vítr v zimě? To vše připravuje pokožku o vláhu. Nejvýraznějším účinkem glycerinu a hlavním důvodem, proč lidé tuto jednoduchou látku používají, je přitom její hydratační síla. Když si pokožka udržuje vlhkost, je atraktivnější a bez vrásek. Obecně hydratační kvalita glycerinu pomáhá pokožce vypadat a cítit se skvěle. (Aplikace glycerinu na celé tělo se však nedoporučuje.)

Urychluje léčbu

Někteří lidé používají glycerin na rány a škrábance, neboť je o něm známo, že podporuje přirozené zrání kožních buněk. Terapeutický účinek glycerinu neboli glycerolu (je to jedno a totéž) na rány a jiné kožní onemocnění se prostě nedá popřít.

Stimuluje pohyby střev

Další běžné využití glycerinu? Ve formě laxativních tobolek (coby klystýr) dráždí anální sliznici a způsobuje, že střeva přijímají více vody, což podporuje jejich hladký pohyb. Jedná se o hyperosmotický účinek. Při zácpě ideální!

Zklidňuje podráždění

Použití glycerolu při ekzému, psoriáze, vyrážce nebo suché pokožce může poskytnout bariéru, která zablokuje vlhkost. Tím se podpoří hojení a zároveň zmírní svědění!

Posiluje imunitní systém

Glycerin primárně blokuje vlhkost, ale také zvyšuje ochranu pokožky před vnějším prostředím, včetně dráždivých a znečišťujících látek, toxinů a patogenů.

Působí proti stárnutí

Hloubková hydratační schopnost glycerolu pomáhá s různými příznaky stárnutí. Kromě minimalizace vzhledu vrásek podporuje pružnost pokožky, což je jeden z nejběžnějších vedlejších účinků procesu stárnutí. Stačí jen nanést a nechat vstřebat.

Léčí cerebrální edém

Glycerin se používá k léčbě otoků mozku, což je stav, kdy dochází k akumulaci tekutin (v mozku). Mezi následky pak patří mrtvice, meningitida, nádor a encefalitida. Glycerin je v takových případech podáván intravenózně, a to k uvolnění tlaku. A co když to s ním někdo přežene? Mezi negativní vedlejší účinky užívání se řadí nevolnosti, zvracení, bolesti hlavy, laxativní účinky, nadměrné močení či nepravidelný srdeční tep.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat