Prostreno.cz

Eukalyptový olej pomáhá odstraňovat vyčerpání a duševní pomalost

Mezi významné přínosy eukalyptového esenciálního oleje patří léčba nachlazení a chřipky. Málokdo však ví, že eukalyptus pomáhá také při hojení infekcí a ran. K čemu všemu jej i vy můžete využít – ještě předtím, než přijde doba bakterií a virů? U infekcí to jenom začíná!

Vlastnosti eukalyptového olej? Protizánětlivé, dekompresní, deodorantní, antiseptické, antibakteriální a stimulující. Eukalyptový esenciální olej se přitom získává z čerstvých listů vysokého, stálezeleného stromu eukalyptu (Eucalyptus globulus). Esenciální olej je bezbarvý a má výraznou chuť a vůni. Používá se v různých lécích, krémech, ústních vodách a inhalátorech. A po dovolené vám bude nesmírně k užitku! Ale popořadě…

Nachlazení, chřipky a vše okolo

Eukalyptový esenciální olej je účinný při léčení řady infekcí dýchacích cest, včetně nachlazení, kašle, rýmy, bolesti v krku, přetížení nosu, bronchitidy a sinusitidy. K léčbě nachlazení, které se může objevit i v létě a během babího léta, přidejte několik kapek oleje do horké vody a vdechujte páru. Zmírníte tak i příznaky astmatu. Masáž hrudníku uklidňuje krk a dilatační cévy, což podporuje přísun kyslíku do plic a pomáhá k obnově dýchání.

Přírodní insekticid

Díky svým známým repelentním a pesticidním vlastnostem se eukalyptový olej často používá jako přírodní léčba vší. Použijte několik kapek oleje smíchaných s nosným olejem a aplikujte na vlasy. Akorát pozor, esenciální olej z eukalyptu se obvykle nedoporučuje dětem mladším pěti let. (Jeho použití konzultujte s lékařem.)

Péče o vlasy

Eukalyptus má silné antiseptické a protiplísňové vlastnosti, které pomáhají mírnit tvorbu bakterií ve vlasových folikulech. To pomáhá předcházet stavům, jako jsou lupy, svědění pokožky hlavy a psoriáza. Pro dosažení nejlepších výsledků můžete kombinovat několik kapek oleje se lžící kokosového nebo olivového oleje tak, abyste léčili a hydratovali současně. Eukalyptový olej v tomto případě působí i jako stimulant zvyšující tok krve. V překladu to znamená podpora růstu vlasů.

Léčba ran

Když je eukalyptový éterický olej vystaven vzduchu, vytváří se ozonová vrstva, díky níž je olej silným antiseptikem. Proto se používá k hojení ran, vředů, popálenin, odřenin a oparů. Je užitečný i při kousnutí hmyzem a bodnutí. Dále chrání otevřenou ránu nebo podrážděnou oblast před rozvojem infekcí způsobených mikrobiální činností.

Odstraňování duševního vyčerpání

Zmíněný zázrak pomáhá odstraňovat vyčerpání a duševní pomalost a může být také účinný při léčbě stresu a duševních poruch, protože vdechování jeho páry stimuluje krevní oběh. Tím se dostáváme i k tomu, že eukalyptus se běžně používá k podpoře duševní činnosti a bdělosti. V podstatě to znamená více mozkové energie.

Další výhody

Eukalyptus zároveň snižuje bolest svalů a kloubů, bojuje proti zubnímu plaku, zánětu dásní, špatnému dechu (halitóze) a dalším zubním infekcím způsobeným bakteriologickým účinkem. Také odstraňuje střevní bakterie, kontroluje hladinu cukru v krvi, snižuje horečku, působí proti alergiím a pozitivně působí na pokožku postiženou akné, ekzémy, skvrnami a pupínky. Tak co, ještě stále ho máte za pomocníka, který bojuje „jen“ proti nachlazení?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat