Prostreno.cz

Schopnosti vápníku, o kterých možná nemáte ani tušení

Vápník posiluje kosti a přispívá k zachování zdraví dutiny ústní – to ví asi každý. Málokdo by ale očekával, že tento minerál umí mluvit také do hubnutí a zajišťuje správnou činnost srdečních svalů. Bojuje i proti PMS!

Už od dětství nám rodiče kladli na srdce, že vápník je dobrý na zuby, proto bychom měli pít hodně mléka, které ho obsahuje. To je samozřejmě pravda, ovšem tím výčet schopností tohoto minerálu opravdu jen začíná. Co všechno o vápníku asi nevíte?

Usnadňuje hubnutí

Ano, vápník je přítelem, který vám při dosahování vysněných křivek podá pomocnou ruku. Nedávná americká studie, jež byla provedena na myších, totiž naznačuje, že právě on značně urychluje spalování tuků. Výzkumníci k tomuto postoji došli na základě pokusu, během něhož čtyřnohé zkoumané subjekty nejprve řádně vykrmili, poté polovině z nich podávali vápník. Finální analýza prokázala, že skupina pravidelných konzumentů hubla rychleji a snadněji. Zajímavé, viďte?

Je prospěšný pro srdeční funkce

Úplně bez nadsázky se dá říct, že vápník je pro celý kardiologický systém nepostradatelný – zajišťuje totiž správnou činnost srdečních svalů. Pokud ho je v těle nedostatek, v rámci nouzového řešení organismus začne produkovat hormon kalcitriol, který mimo jiné zvyšuje tlak v koronárních cévách tak, aby se zachovala srdeční kontraktilita (srážlivost).

Zachrání vás od PMS

Premenstruační syndrom zná na vlastní kůži i nervy drtivá většina žen. Patříte mezi ně? Tak je asi úplně zbytečné vykládat zrovna vám o nějaké podrážděnosti, bolesti prsou, zvýšené potřebě spánku, únavě nebo nesoustředěnosti. Musíte ale vždycky takhle trpět? Naštěstí ne. Je vědecky dokázáno, že vápník reaguje s vitaminem D a hormony estrogenem a progesteronem. Výsledkem vzájemného působení těchto látek je snížení i těch nejotravnějších příznaků PMS. Tohle vědět dřív!

Poskytne prevenci před diabetem

Dlouholetá a rozsáhlá americká studie zahrnující téměř 20 tisíc zdravotních sester prokázala, že ty, které denně přijímají 1200 mg vápníku, vykazují výrazně menší náchylnost k rozvoji diabetu. Tedy samozřejmě oproti těm, které o přísun tohoto minerálu nijak nedbají. Co je na celé věci to úplně nejzajímavější? Vědci absolutně netuší, jak je to možné! Ale co, hlavně, že to funguje…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat