Prostreno.cz

Na stres i únavu zabírá málo známý sibiřský ženšen

Eleuterokok ostnitý neboli sibiřský ženšen je „horkým zbožím“ v rámci alternativního lékařství. Jedná se o malý keř nacházející se především v Číně, Koreji, Rusku a Japonsku. Jak může pomoci s únavou, stresem nebo imunitou?

Malý keř s trochu krkolomným názvem Eleutherococcus senticosus se nedávno stal velice žádoucí, i když jej tradiční čínská medicína zná již tisíce let. Teď jej však objevuje zbytek světa. Mnozí mu říkají sibiřský ženšen, neboť přírodní účinky této byliny jsou úzce spjaty s ženšenem pravým. Nejčastěji se objevuje ve formě pilulek nebo těkavého oleje. Pokud na něj narazíte, co od něj můžete čekat?

Posiluje imunitu

Studie týkající se účinků sibiřského ženšenu na zdraví ukázaly, že může významně posílit imunitní systém, jestliže se užívá v kombinaci s různými dalšími imunologicky vylepšujícími bylinami. Efekt je zvlášť pozorovatelný vůči závažnosti a době trvání nachlazení.

Zvyšuje energii

Jeho schopnost zvyšovat energetickou hladinu začíná být pověstná. Pro osoby, které se během dne cítí vyčerpané, může sibiřský ženšen vykonat mnoho dobrého. A prý dokonce má i pozitivní dopad na nervový systém a metabolismus.

Zlepšuje poznání

Pro ty, kteří chtějí zvýšit svou mentální kapacitu a získat dočasnou podporu inteligence, je eleuterokok ostnitý silným uchazečem. Bylo prokázáno, že zvyšuje průtok krve do mozku a malých kapilár, čímž pomáhá poznání, zlepšuje paměť a udržuje ostřejší důvtip. Zatímco kognitivní efekty se mohou lišit, dochází k významnému zlepšení akademických výsledků, což je užitečné pro studenty všech věkových kategorií.

Zmírňuje stres

Sibiřský ženšen je považován za adaptogen, jednu z těch vzácných bylin, která může skutečně pomoci vašemu tělu přizpůsobit se stresujícím podmínkám. V této souvislosti se hovoří o výkonných komponentech ženšenu, které učí tělo lépe zvládat biochemické situace.

Snižuje neurologické poruchy

Jedna z nejtragičtějších onemocnění, s nimiž se potýkáme v rámci globální populace, je Alzheimerova choroba. Postupné zhoršování paměti může být velmi stresující a nepříjemné. Sibiřský ženšen pomáhá eliminovat mnoho volných radikálů, které se vytvářejí v mozku a způsobují tvorbu plaku. To udržuje neurální cesty čisté. Dochází tak k výrazné podpoře paměti.

Má protizánětlivé účinky

Pokud trpíte jakoukoli formou zánětlivého onemocnění, jako je osteoartróza nebo dna, účinky sibiřského ženšenu oceníte víc, než kdokoli jiný. Jeho užívání vede ke zlepšení flexibility a funkčnosti kloubů. Konzumenti zároveň hlásí snížení bolesti postižených oblastí.

Chrání zdraví srdce

Existuje mnoho způsobů, jak eleuterokok ostnitý zlepšuje celkové zdraví a funkci kardiovaskulárního systému. Přestože zvyšuje průtok krve do určitých částí těla, rozšiřuje také krevní cévy tak, aby krev mohla proudit s menším namáháním tepen a cév. Sibiřský ženšen také snižuje hladiny špatného cholesterolu v těle, předchází srdečním záchvatů a mrtvici. Už ho znáte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat