Prostreno.cz

Důvody, proč nás sluneční svit tak unavuje

Všichni rádi chodí na pláž a užívají si den pod slunečními paprsky. Takový vydařený letní odpočinek však má svoje důsledky. Paradoxně jeho vinou můžete být i více unavení! Jak to?

Hodinka k hodince, šlofíček, nicnedělání. Po odchodu od bazénu nebo z pláže jste jako přejetí parním válcem? Existují určité vědecké důvody, které vysvětlují jevy vyčerpání a únavy po delším vystavení se slunci. V čem je zakopaný pes?

Teplota těla

Expozice slunce a elektromagnetické záření zvyšuje teplotu těla. To se samo pokouší ochlazovat odpařením vody prostřednictvím pokožky a zvýšením srdečních frekvencí nebo metabolického systému. Všechny tyto změny v těle se projevují únavou a ospalostí, a to při pouhém zvýšení tělesné teploty o 0,5 stupně. Udává se přitom, že tento rozdíl, tedy vyčerpání, nejdříve pozorují děti.

Chemie

Proč slunce tolik unavuje? I chemie hraje důležitou roli. Zaprvé se předpokládá, že expozice slunce potlačuje produkci melatoninu. Jenže tato produkce se opětovně navyšuje několik hodin poté, co opustíte pláž. Na tento náhlý rozdíl organismus reaguje únavou a ospalostí.

Zadruhé, je dobře známo, že sluneční záření zvyšuje produkci některých nezbytných vitaminů pro lidské tělo, jako je vitamin D. To však představuje určitou zátěž pro organismus, což taktéž vede ke ztrátě energie a únavě.

Suma sumárum, extrémní vystavení se slunci může způsobit vyčerpání, které se vyznačuje bolestí hlavy, závratěmi, vyčerpaností, silným pocením, nevolností, svalovými křečemi či slabým pulzem. V těchto případech okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Vyčerpání z horka je vážný zdravotní stav, který vyžaduje řádnou lékařskou péči. A co prevence?

Špatné návyky

Vyhněte se přímému slunečnímu záření – myšleno po dlouhou dobu. Nezapomeňte s sebou nosit deštník, pijte hodně tekutin, abyste zůstali hydratovaní, používejte ochranné oblečení (například klobouk), mějte po ruce zásoby opalovacího krému a ujistěte se, že jej nanášíte několikrát v průběhu dne. A teď jedna záhada… Na slunci moc nesedíte, a přesto vás ohrožuje únava a vyčerpání? Na vině mohou být i jiné důvody!

Vědci zjistili, že lidé, kteří používají své smartphony před spaním, obzvláště po 21. hodině, se druhý den cítí unaveni a mají problémy se spánkem. Modré světlo totiž zasahuje do produkce melatoninu, ovlivňuje duševní angažovanost a tím zabraňuje v uvolnění. Mezi příčiny se však řadí i příliš tučná strava, nedostatek železa, málo či naopak hodně fyzické aktivity i špatné dýchací návyky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat