Prostreno.cz

Způsoby, jakými každý den škodíte životnímu prostředí

Jste přesvědčení o tom, že šetříte přírodu? Pokud používáte igelitové sáčky a antibakteriální mýdla, opak je pravdou. A jak moc je to špatné, když si při úklidu občas pomůžete chemií?

Z expertních odhadů vyplývá, že zhruba třetina našinců dbá o životní prostředí – nebo si to alespoň myslí. Jste jedním z nich i vy? Pak možná recyklujete ostošest, třídíte odpad, šetříte vodou i energiemi a místo jízdy autem se raději pohybujete pešky. Ano, i když je to od vás samozřejmě chvályhodné, pořád to ještě neznamená, že by vám nějaká ekologická organizace na ochranu přírody udělila čestnou pochvalu. Pokud totiž děláte tohle, životnímu prostředí tak jako tak škodíte. A rozhodně ne málo!

Používáte antibakteriální mýdlo? To je špatně

Situace okolo antibakteriálních mýdel je trochu zvláštní. Jedná se o mnoho povyku pro nic? Zřejmě. Odborníci totiž tvrdí, že žádné speciální účinky nemají – tedy kromě toho, že značně přispívají k rozvoji ještě odolnějších bakterií, kterých už se nedá zbavit. A co hůř, tyto výrobky obsahují zároveň i pesticid zvaný triclosan. Americká studie uskutečněná na John‘s Hopkins Bloomberg School of Public Health, odhalila, že co se týče vyplavování antibakteriálních přípravků do kanalizace, převážná většina přítomných triclosanových sloučenin „přežije“ i čističku odpadních vod, odkud se šíří dál.

„Antibakteriální mýdla s jejich toxickou chemikálií se používají hromadně, přitom nemají žádný vědecky prokázaný přínos. I když se snažíme dělat správnou věc, dál jen přispíváme k chemickému znečistění zemědělské půdy, tedy oblastí, kde rostou naše potraviny,“ připouští lékař a výzkumný pracovník Rolf Halden, který působí na zmíněné instituci.

Neuklízíte pomocí šetrných prostředků

Ano, i úklid s chemickými a drsnými čistidly životnímu prostředí dává pěkně na frak. Tyto látky se mohou uvolňovat do ovzduší, z čehož kouká pořádný malér. Někteří experti se netají názorem, že se rovněž neblaze podepisují na čistotě pitné vody a poškozují vzácné ekosystémy. Chcete být k přírodě milosrdnější? Pak při cídění domácnosti využijte ocet, pivo, černý čaj či esenciální oleje – zkrátka šetrné pomocníky.

Igelitové sáčky. Kapitola sama pro sebe

Máte čtyřnohého parťáka, kterého denně venčíte? Pak si s sebou jistě nosíte i igelitový sáček, jež poslouží k úklidu psí hromádky. Ačkoli váš úmysl je dobrý, dopad zmíněné akce se s přírodními zákony moc neslučuje. Jistá studie totiž prokázala, že američtí psi za rok vyprodukují přibližně 10 tun výkalů, přičemž „igeliťáky“, jež jejich majitelé používají, představují celých 8 % celkového komunálního odpadu na skládkách. A to je dost!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat