Prostreno.cz

Červené hrozny jsou zdravé mlsání pro posílení imunity

Červené hrozny patří pravděpodobně k nejoblíbenějším hroznům na světě. Jsou příjemně sladké a často se jedná o bezpeckové odrůdy a kromě toho mají také celou řadu přínosů pro zdraví. Hrozny jsou známé nejen přítomností resveratrolu, ale obsahují i spoustu dalších potřebných látek. Poznejte důvody, proč byste hrozny měli mlsat častěji.

Hroznové víno má za sebou přímo tisíciletou tradici a svoji roli hrálo a hraje v mnoha kulturách, a to nejen v oblasti vinařství. Hrozny byly kultivovány již v dobách starých Egypťanů. Červené hrozny mají mnohem starší historii než například fialové hrozny, které byly kultivované mnohem později.

Co obsahují?

Červené hrozny mají podobný výživový profil jako ostatní odrůdy hroznů, s několika málo důležitými rozdíly. Ve 100 g se nachází přibližně 67 kcal, 2 g vlákniny a zanedbatelné množství tuku. Dále obsahují pozoruhodné množství draslíku, vitaminu B6, vitaminu K, vitaminu C, železa, zinku a fosforu. Snad nejvýznamnější jejich součástí je obsah flavonoidů, resveratrolu a dalších účinných látek a antioxidantů. Červené a fialové hrozny obsahují mnohem více resveratrolu než bílé odrůdy. A co z tohoto ovoce získáte pro své zdraví?

Posilují imunitní systém

V těchto hroznech se nachází velké množství vitaminu C, což znamená, že mohou pomoci posílit imunitní systém. Vitamin C stimuluje tvorbu bílých krvinek, které tělo chrání před infekcemi a cizími patogeny. Kromě toho obsahuje resveratrol a další účinné antioxidanty, které snižují celkovou zátěž imunitního systému.

Pro lepší paměť

Byly provedeny studie týkající se resveratrolu a jeho přímého vlivu na zdraví mozku. Při neurodegenerativních onemocněních je tato sloučenina velmi účinná při snižování oxidativního stresu a odstraňování plaku v cévách a tepnách, což pomáhá udržet vaši mysl bystrou a soustředěnou.

Redukce hmotnosti

Vzhledem k nízké kalorické povaze těchto plodů, v kombinaci s jejich mírným obsahem vlákniny, červené hrozny jsou skvělou svačinkou pro všechny, kdo si chtějí pohlídat svoji hmotnost. Dokonce některé výzkumy poukazují na to, že pravidelná konzumace hroznů podporuje metabolismus a zlepšuje schopnost trávení potravy.

Pro zdravé srdce

Vláknina, která se nachází v červených hroznech přispívá k eliminaci nadbytečného cholesterolu v těle, což může pomoci předcházet srdečním onemocněním a dalším kardiovaskulárním problémům. Kromě toho dodává tělu přibližně 5 % denní potřeby draslíku, který působí jako vazodilatátor, to znamená, že snižuje napětí v tepnách a cévách a tím reguluje krevní tlak.

Omlazující účinky

Přítomnost flavonoidů a resveratrolu, spolu s vitaminem C a dalšími omlazujícími živinami činí z červených hroznů vynikající tonikum i pro naši pokožku. Hrozny přispívají k eliminaci oxidačního stresu a tím snižují výskyt vrásek a zároveň urychlují proces hojení. Mohou také zlepšit pružnost pokožky.

Pro krásné vlasy

S vysokými hladinami vitamínu K, vitaminu C, železa a dalších antioxidantů, které snižují záněty, mohou tyto hrozny zlepšit zdraví vlasů. Tyto složky chrání folikuly, snižují ztrátu vlasů a zvyšují lesk. Hroznová šťáva byla dokonce používána v některých kulturách jako vlasové tonikum.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat