Prostreno.cz

Sníst, nebo vyhodit? Slupka z manga nemusí skončit v koši

Většina lidí vyhazuje mangovou slupku ihned poté, co tento oblíbený kus tropického ovoce oloupe. Je to tak dobře? O těchto výhodách i nevýhodách její konzumace prostě musíte vědět!

Ano, můžete jíst slupku z manga, jen je třeba vzít v potaz několik věcí. „Mangový kabátek“ obsahuje fytonutrienty a antioxidanty, ale také chemickou sloučeninu nazvanou urushiol, což je stejný toxin, který způsobuje takové závažné vedlejší účinky, jako když jste vystavení účinkům jedovatého břečťanu. Platí tedy, že u lidí, kteří jsou příliš citliví na tuto sloučeninu, konzumace mangové slupky může způsobit zánět a jiné nežádoucí vedlejší účinky.

Jen si tak trochu zobnout

Najdou se však i tací, kterým se tvrdá, mírně voskovitá a hořká chuť zmíněné slupky více než zamlouvá. Patříte k nim? Pak musíte vědět, co obsahuje! Prvotně velmi málo cukrů a sacharidů, ale významné množství vitaminu A, vitaminu C, dietní vlákniny a různých fytonutrientů.

Množství kalorií je v tomto případě zanedbatelné, pokud ovšem slupku nejíte od rána do večera. (Což se ovšem nedoporučuje právě kvůli přítomnosti potenciálně toxického urushiolu.) Suma sumárum, některé nutriční přínosy převažují nad riziky alergických reakcí. Chce to tedy vyzkoušet a ochutnat.

Koktejly i guláš. Zajímavá chuť neomrzí!

Ostatně, existuje celá řada způsobů, jak se dá slupka z manga zahrnout do každodenní stravy. Mnozí ji například přidávají do svého oblíbeného ovocného smoothie. Velmi se osvědčuje i oblíbené sušení. Výsledek pak hravě nahrazuje nezdravé lupínky konzumované u televize. Většina lidí však mangovou slupku jí jen tak – syrovou, nebo s její pomocí ochucuje saláty, polévky nebo dokonce guláše.

Variabilita použití „odpadu“ z manga tak nezná mezí, nicméně důrazně doporučujeme, abyste před jídlem slupku důkladně umyli, jelikož o mangu je známo, že na sobě uchovává stopy pesticidů a chemikálií z polí a sadů. Chcete-li mít jistotu, namočte ovoce do octového roztoku (smíchejte ocet v poměru jedna ku deseti s vodou – na deci octa jeden litr vody). Do vedlejší nádoby nalijte litr vody a přidejte 1 a ½ polévkové lžíce jedlé sody. Mango nejprve na dvě minuty ponořte do octa, poté by měla následovat koupel v sodě. Na závěr toto tropické ovoce opláchněte pod tekoucí vodou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat