Prostreno.cz

Máte oteklé kotníky? Příčinou může být vaše zaměstnání nebo jídelníček

Už se zase nevejdete do bot? Možná je to proto, že jíte až moc zpracovaných potravin. Důvodem však může být také užívání antikoncepce nebo léků na cukrovku. A co s tím vším má společného vaše práce?

V lékařských knihách bychom se dočetli, že otok neboli edém je stav, při kterém se v tkáni či orgánu vyskytuje více tekutiny, než je za normálních okolností obvyklé. Je to přesně váš případ? Pokud se vlivem zvětšujících se nártů a kotníků sotva nasoukáte do bot, bohužel o tom nelze pochybovat. Kde hledat příčinu toho, že máte nohy „jako konve“?

Práce jako důvod. To jako vážně

Jakým způsobem trávíte pracovní dobu? Jestli jste nějakých osm hodin doslova přikovaní k židli, přičemž nespustíte monitor počítače z očí, pak je jasné, odkud pomyslný vítr vane. Když se nehýbete, svaly na nohou stagnují a dostatečně nepohánějí žilní systém. Krev pak vlivem gravitace zůstává v dolních končetinách, kvůli čemuž se následně tvoří otoky.

Stejné je to i v případě, že při vykonávání povolání naopak celou dobu stojíte – i to vám kotníky může několikanásobně zvětšit. První pomoc? Během dne se občas projděte a udělejte pár dřepů. Po příchodu domů si udělejte pohodlí a nohy si podložte polštářem. Jejich zvýšená poloha by měla situaci napravit.

Užívání léků? Ano, i to je častou příčinou

Pravidelně „berete“ léky na krevní tlak nebo diabetes? Před nechtěným početím se už celá léta chráníte antikoncepcí? Jste doslova odkázaní na protizánětlivé farmaceutické medikamenty ulevující od bolestí pohybového aparátu? Pokud jste na nějakou z těchto položených otázek odpověděli kladně, asi vás trochu zaskočí mínění odborníků. Podle nich mohou zmíněné „prášky“ značně nahrávat vzniku edémů – a čím déle je užíváte, tím samozřejmě hůře.

Jíte až moc zpracovaných potravin

Zpracované potraviny, tedy konkrétně takové, které prošly chemickou nebo mechanickou úpravou, často obsahují skutečně neuvěřitelné množství soli a cukru, což jsou dva nejběžnější spouštěče zadržování tekutin. V těchto pokrmech můžete nalézt i konzervační přísady a stopy toxických látek přetěžujících játra a ledviny, které jdou otokům na ruku. Proto není od věci vždy důkladně studovat etikety výrobků, jež si hodláte donést domů. Pokud se vám v jejich složení něco nezdá, zavrhněte je rovnou! Obezřetní tak buďte minimálně do té doby, než se vaše obtíže opět zmírní.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat