Prostreno.cz

Chuťově neoblíbené potraviny je nutné i tak konzumovat

26.01.2021 | Zdraví a diety

V oblasti potravin existují mnohé kontroverze. Jedni považují danou potravinu za delikatesu, druzí by jí nepozřeli ani pod nátlakem. Většinou tyto potraviny bývají velmi zdravé a mnohdy také jedinými zdroji kvalitních tuků, minerálů nebo vitaminů. Připravili jsme pro vás žebříček nejméně oblíbených potravin, které byste měli zařadit do svého jídelníčku, ať to stojí co to stojí.

Kořenová zelenina

Celer, petržel, mrkev, řepa… patří mezi nejčastější druhy zeleniny, které nechutnají především dětem, ale i mnohým dospělým. Kořenová zelenina je však bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek, vlákniny a olejů, a proto je z hlediska výživy pro člověka téměř nepostradatelná.

Droby

Játra, ledvinky a ostatní droby jsou velmi neoblíbeným jídlem. Jsou však pro tělo dokonalým zdrojem bílkovin, a dokonce napomáhají správné funkci nervového systému. Hovězí játra obsahují železo a vitamin B12, které jsou nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Ledvinky jsou stejně jako játra bohaté na železo a navíc obsahují vitamin B a C.

Kopr

Této bylince nemůže přijít na chuť mnoho strávníků. Obsahuje však velkou spoustu vitaminu C, vápníku, fosforu, křemíku, tříslovin a provitaminu A. Kopr pomáhá léčit zažívací obtíže, plynatost či křeče a zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Odvar z koprových semen má zklidňující účinky a napomáhá lepšímu spánku. Flavonoidy, které jsou v kopru obsažené, podporují regeneraci a zpevňování cév.

Tvarůžky

Mnoho lidí nemůže tento aromatický druh sýra doslova ani cítit. Přitom je jeho složení tělu velmi prospěšné. Konzumace se totiž nemusíte bát ani v případě redukčních diet, jelikož obsažené množství tuku a špatného cholesterolu je téměř zanedbatelné. Navíc jsou bohatým zdrojem vápníku a mimořádně kvalitních bílkovin. Do svého jídelníčku by je tak měli zařadit především sportovci, ale také lidi trpící osteoporózou.

Ryby

Pokud jde o konzumaci ryb, vydalo by toto téma na samostatný článek. Rybí maso se řadí mezi nejzdravější vůbec, díky obsahu bílkovin, různých vitaminů, jódu, omega-3 mastných kyselin atd. Konzumace rybího masa snižuje riziko srdečních chorob, nemocí krevního oběhu, zmírňují některé příznaky lupénky a jsou nezbytné pro zdravý vývoj očí a mozku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat