Prostreno.cz

Nekvalitní esenciální olej poznáte už v obchodě

Obal, cena a samotný název. I podle toho můžete včas odhalit, že místo poctivého esenciálního oleje hledíte na pouhou imitaci, ze které plynou nemalá zdravotní rizika. A jak by tyto výrobky měli prodejci skladovat, aby tím neutrpělo jejich složení?

Prázdniny skončily, dny se pomalu zkracují a venku se ochladilo. Co to znamená? Opět přicházejí na řadu nejen svíčky, ale i aromalampy a esenciální oleje, kterými si v sychravém počasí zútulňujeme domácnost. Jste také jejich fanouškem? V tom případě byste určitě měli umět rozeznat, zda je vámi kupovaný produkt vůbec kvalitní. Není totiž všechno zlato, co se třpytí! Jak už v obchodě odhalit, že v ruce držíte „vonnou náhražku“?

Obal a otázka sladování mnohé napoví

Je olej, o který máte zájem, nalitý v plastové lahvičce čiré barvy? V takovém případě byste s ním k pokladně chodit ani neměli. Jedině poctivý výrobek je uchováván v tmavém skleněném obalu, a to proto, aby nedošlo k jeho znehodnocení vlivem ultrafialového záření. Vystavené zboží by také mělo být uskladněno na chladnějším místě. Pokud je to přesně naopak, může dojít k negativním změnám v jeho složení.

Název? I na ten si dejte pozor

Teď si možná říkáte, že oleje nakupujete on-line, proto nemáte ani tušení, jak je s nimi zacházeno, natož kde je prodejci skladují. I tady ale můžete snadno poznat, že vás chce někdo „utáhnout na vařené nudli“. Klíčem je totiž samotný název esenciálního přípravku – ten by měl být uveden jak česky, tak latinsky. Chcete-li si pořídit třeba ten mátový, na štítku byste měli nalézt i slova, jako jsou peppermint nebo mentha.

Cena. To je kapitola sama pro sebe

Ne všechno, co je levné, je i dobré. Skutečně kvalitní oleje nikdy nejsou za pár kaček, protože k jejich výrobě je potřeba velké množství květin, plodů nebo léčivých bylin. Proto směrujte svou pozornost raději k těm, jež jsou o něco dražší. Tady se šetřit opravdu nevyplácí.

Směs versus stoprocentní čistota

Dalším ukazatelem je informace ohledně čistoty. Píše se na etiketě, že se jedná o 100% esenciální či étericky olej? Pak máte jistotu, že je tím, čím by měl být. V případě, že takový dodatek chybí, existuje vysoké riziko, že produkt je něčím ředěný, což mu na kvalitě samozřejmě hodně ubere. Vzhledem k tomu, že mnozí aromaterapii využívají i ke kosmetickým účelům, při kterých dochází k aplikaci přímo na pokožku, je v sázce také otázka bezpečí. Nebo snad chcete riskovat nepříjemné vyrážky a podráždění kůže?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat