Prostreno.cz

Grapefruit a léky. Kdy ho radši vůbec nejíst

Grapefruit je vysoce výživné ovoce, ale mnozí lidé věří, že není vhodné jej konzumovat, jestliže užíváte jisté léky. Měli byste toto varování brát vážně?

Ano, je možné zaznamenat vedlejší účinky kombinace grapefruitu a léků. Důvodem je, že grapefruit obsahuje určité chemikálie, které ovlivňují způsob, jakým tělo metabolizuje mnoho léků v játrech nebo střevě. Pro lepší pochopení – tělo rozkládá a metabolizuje léky a toxiny tak, aby je mohlo vyloučit. Grapefruit, nebo jeho šťáva, může tento proces ovlivnit.

Při konzumaci jednoho nebo druhého totiž dochází ke snížení aktivity enzymu nazývaného cytochrom P4503A4 nebo prostě CYP3A4. Tento enzym hraje velkou roli v procesu rozpadu toxinů a drog. (Grapefruitová šťáva může skutečně blokovat enzymy především proto, že obsahuje furanokumariny.) Proto je u některých léků lepší, pokud se příjmu grapefruitu dočasně vyhnete. Platí to ale všech běžně předepisovaných druhů?

Platí, že mnoho léků může interagovat s grapefruitovou šťávou. Některé z nejběžnějších příkladů zahrnují „pilulky“ užívané k léčbě hypertenze, vysokého cholesterolu, srdeční arytmie, deprese či úzkostné poruchy, transplantace orgánů, erektilní dysfunkce či alergie. Pokud si nejste jistí, které léčivo kontraindikuje právě s grapefruitem, nezapomeňte si promluvit se svým lékárníkem. V nevýhodě jsou hlavně ti pacienti, které mají doma níže vyjmenované léčivo.

Amiodaron

Grapefruit ovlivňuje množství amiodaronu, tedy léku proti poruchám srdečního rytmu. Umožňuje totiž tělu absorbovat větší množství, než je ve skutečnosti nutné. To je důvod, proč mnoho lidí zaznamenává různé nežádoucí účinky. Proto ani vy nikdy nepijte grapefruitovou šťávu, pokud jste na amiodaronu.

Atorvastatin

Toto léčivo se používá ke snižování hladiny cholesterolu a i ono interaguje s grapefruitovým džusem, neboť tělu znesnadňuje rozklad přijatých látek. Je však důležité zmínit, že grapefruit nereaguje na všechny léky užívané k léčbě vysokého cholesterolu.

Buspiron

Buspiron se užívá při snižování úzkosti a bolesti svalů. Jeho kombinace s grepem taky nemusí být nejšťastnější.

Cyklosporin

Cyklosporin, cyklický polypeptid, který tlumí přirozenou imunitní reakci těla na cizí, transplantovanou tkáň, si s ovocem, jež bylo původně objevené v Karibiku, taktéž nerozumí. (Může zvýšit množství cyklosporinu, které tělo absorbuje. To může vést ke zvýšenému riziku výskytu závažných nežádoucích účinků.)

Na pozoru byste měli být i v případě, pokud užíváte léky na vysoký krevní tlak (verapamil, nifedipin, felodipin, isradipin, diltiazem a amlodipin) či léky na játra (fexofenadin, ketokonazol, lovastatin, triazolam). Jak již bylo řečeno, vždy se poraďte se svým lékárníkem nebo lékařem a ujistěte se, zda je konzumace grepu či grepové šťávy vhodná.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat