Prostreno.cz

Příznaky, že máte otravu jídlem z hovězího masa

Otrava hovězím masem? Nic neobvyklého. Pokud se s ním nesprávně zachází, je nešťastně skladováno nebo vařeno, dochází ke kontaminaci různými bakteriemi. Co to udělá s vaším tělem?

Příznaky otravy hovězím masem se podle odborníků projevují od tří do 24 hodin po konzumaci kontaminovaného hovězího masa. Jak se tento stav pozná? Tělo ihned prozradí, že je něco špatně!

Střevní příznaky

Nevolnost, nadýmání, bolest břicha či zvracení? Jedná se o jedny z hlavních příznaků otravy. Střeva reagují na bakterie různými způsoby, motiv však mají jediný: vypudit jich co možná nejvíc. Vždy však počítejte s tím, že v mnoha případech se dostavuje těžký průjem obsahující krev. Ten trvá asi týden – a je způsoben bakteriemi, jako je E. coli nebo salmonela.

Zvýšená teplota

Zvýšená teplota, známá také jako horečka, je zánětlivá obranná reakce těla bojující proti bakteriím a jiným externím činitelům. Horečka je někdy doprovázena zimnicí a patří k normálním reakcím, pokud tedy netrvá příliš dlouho. (Udává se, že je nutné poradit se s lékařem, pokud neklesá více než 48 hodin.)

Dehydratace a bolesti

Tělesný diskomfort je jedním z příznaků otravy hovězím masem. Postižení zažívají bolesti hlavy, ale i svalů. Často se také objevuje dehydratace v důsledku průjmu nebo zvracení. (Množství elektrolytů přítomných v systému se sníží, což může způsobit bolestivost svalů spolu se slabostí.)

Další příznaky

Většina příznaků se týká trávicího systému, ale v ojedinělých případech může otrava hovězím masem způsobit onemocnění nazývané botulismus, které vede ke zhoršení zraku a paralýze očních nervů spolu s problémy s polykáním. V závažných případech také dochází k úplné paralýze těla a selhání dýchání. Další nebezpečnou komplikací je kampylobakterióza, která může způsobit močové problémy, stejně jako závažný případ artritidy.

Léčba otravy jídlem z hovězího masa

Obvykle není potřeba vyhledat lékařskou pomoc, když trpíte otravou hovězím masem, ale musíte věnovat pozornost symptomům, jako jsou dýchací potíže nebo zvracení, které trvají déle než 12 hodin. V těchto případech je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Do té doby se vyvarujte jídel nebo nápojů – než se váš žaludek uklidní. Pokuste se dostat do sebe bezkofeinové sportovní nápoje, čistou vodu nebo vývar.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat