Prostreno.cz

Květák nebo brokolice. Potraviny, které předchází rakovině tlustého střeva

Rakovina tlustého střeva je závažné onemocnění, kterým u nás trpí tisíce lidí. Často se mu však dá předejít vhodně zvoleným jídelníčkem. Které potraviny byste měli konzumovat, abyste předešli rakovině tlustého střeva? Zkuste například kurkumu nebo luštěniny.

Ročně je v České republice diagnostikována rakovina tlustého střeva a konečníku přibližně u 8500 pacientů. Pokud máte v rodině někoho, koho tato nemoc postihla, měli byste zbystřit a věnovat se aktivně prevenci tohoto onemocnění. To málo, co pro sebe můžete udělat, je vhodná životospráva. My vám přinášíme 7 tipů na potraviny, které jsou ideálním pomocníkem v boji proti rakovině tlustého střeva! Odborníci odhadují, že dokonce i mírná dieta a změna životního stylu mohou tomuto onemocnění zabránit.

Luštěniny a další potraviny s vysokým obsahem kyseliny listové

Fazole, čočka, hrách a všechny jejich druhy obsahují velké množství vitaminu B, který chrání buněčnou DNA před poškozením.

Košťálová zelenina

Že je konzumace zeleniny prospěšná pro naše zdraví, o tom není pochyb. Pro boj s rakovinou tlustého střeva je však ideální ta košťálová. Do této skupiny řadíme brokolici, zelí, růžičkovou kapustu nebo květák. Tato zelenina je snadno dostupná, a přitom patří mezi nejsilnější bojovníky se zmíněným vážným onemocněním. (Pokud rádi grilujete, přidejte uvedené druhy k masu. Sloučeniny, které košťálová zelenina obsahuje, vyhladí možné karcinomy, které vznikají při přípravě masa na grilu.)

Mléko

Konzumace mléka a mléčných výrobků vás také může ochránit před rakovinou tlustého střeva. Pokud budete denně pít sklenku mléka, snížíte riziko vzniku rakoviny přibližně o 15 %. A to stojí za pokus.

Celozrnné potraviny s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina

Vláknina je pro náš trávicí systém velmi důležitá. Doporučená denní dávka je okolo 20–30 g, tohle číslo se však často nedodržuje, jelikož lidé často dávají přednost pečivu z bílé mouky a jedí málo ovoce a zeleniny. Z pohledu rakoviny tlustého střeva je vláknina důležitá, jelikož pomáhá střevům lépe a rychleji trávit potravu. Případné karcinomy nezůstávají v trávicím traktu tak dlouho, aby mohly způsobit problémy.

Kurkuma

Toto indické koření je typické pro svoji sytě žlutou barvu. Obsahuje látku zvanou kurkumin, která je považována za nejlepšího protinádorového bojovníka. Kurkumin je silně protizánětlivý, čímž může potlačit růst nádoru. Laboratorní studie také ukazují, že kurkuma pomáhá zastavit růst a šíření tvořících se rakovinných buněk.

Ryby a kuřecí maso

Obecně se v rámci zdravé výživy nedoporučuje přílišná konzumace červeného masa. Je lepší do jídelníčku alespoň dvakrát týdně zařadit ryby a kuřecí maso.

Česnek a cibule

Jak česnek, tak cibule obsahují sulfidy, které pomáhají v boji s karcinogeny. Vyzkoušejte například výbornou domácí česnekovou pomazánku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat