Prostreno.cz

Nezapomeňte si nasbírat puškvorec. Působí proti bolesti i nadýmání

Prostředek na detoxikaci organismu, ledvinové obtíže, menstruační bolesti i padání vlasů? Ano, tohle všechno je puškvorec, který si také poradí s migrénou, utlumí příznaky revmatismu a vyléčí kožní záněty. Kam pro něj do přírody vyrazit?

Puškvorec obecný není žádným nováčkem, neboť první zmínky o tom, že se používal jako lék i koření, pocházejí z období starověku. Jisté prameny uvádějí, že jeho původní stopy vedou do Indie, odkud byl pod názvem „svatá třtina“ dovážen k nám, tedy do Evropy. Proč byste se na „lov“ tohoto přírodního medikamentu měli co nejdříve vydat i vy?

Holínky připravit, jde se k vodě

Pokud jste se s touto bylinkou dosud nesetkali, trochu vás s ní seznámíme, souhlasíte? Jedná se o vodní rostlinu, která se zpravidla vyskytuje v rybnících, kalužích, jezerech a na březích stojatých vod. Z vodorovně se plazícího kořene vyrůstají mečovité listy. Kořen je poměrně tenký, ale dlouhý až jeden metr. Uprostřed stonků pak vyrůstají kuželovité květní soubory – palice, jež mají zelenou až hnědou barvu.

V období od září až do října se sbírá oddenek, který je po nakrájení možné usušit a rozemlít na prášek. Čerstvý se však dá naložit i do alkoholu, čímž se získá léčivá tinktura. V jakých situacích si ji můžete naordinovat?

Prášek na menstruační bolesti i stopka nadýmání

Puškvorec celkově posiluje organismus, zatímco zlepšuje činnost endokrinních žláz. Je o něm také známo, že má krvetvorné účinky, působí močopudně a povzbuzuje činnost žaludku. Ocení ho ženy, které každý měsíc trpí menstruačními bolestmi (dokáže je potlačit). Tento zelený „vodomil“ si hravě poradí i s migrénou, sníží horečku a zatne tipec nadýmání. Co ještě dokáže levou zadní?

Rychlejší růst vlasů a žádné lupy

Bylinka s dlouhou tradicí se vřele doporučuje při poruchách metabolismu, nechutenství a ledvinových obtížích. Skvěle poslouží k detoxikaci těla a zbavuje závislostí na cigaretách i alkoholu. Při vnějším použití puškvorec tlumí revmatismus i artritidu, léčí kožní záněty, zabraňuje tvorbě lupů a podporuje růst vlasů. Vidíte sami, že jeho možnosti jsou hodně široké, tak se sběrem neotálejte...






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat